FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Moderátor:ZaQik
Odpovědět
Uživatelský avatar
Anduril
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4586
Registrován: 07.11.2009 17:56
Bydliště: Ostrava

FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Anduril » 08.04.2014 09:22

ZaQik: nedoporucuji pouzivat focccus pro poFL auta ... muzete tim udelat vic skody nez uzitku


Objevil jsem (konecne) tento program. Je urceny primarne pro Focus 3 (2011 - ; melo by to fungovat i s aktualni Kugou, Bmaxem, Cmaxem). Umoznuje pristup k ridicim jednotkam auta a konfiguraci parametru auta v BCM.

Pro pripojeni k autu potrebujete kabel, nebo aspon BT adapter ELM327, viz tu: http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 97&t=34725
ELM nemusi byt upraveny pro MS-CAN, staci HS-CAN (tedy bez uprav), ale je lepsi to kvuli vymazani chyb mit upravene.

Program: http://ford.xtlt.ru/FoCCCus/

Stazeni As-built dat podle VIN: http://ford.xtlt.ru/ab/

Na tomto webu po zadani VIN vidite konfiguraci vaseho auta tak, jak vyjelo z tovarny. Mate moznost parametry upravit a pripadne pak nahrat pres program uvedeny vyse. Konfiguraci lze ale take provadet primo v programu.
Konfiguraci z webu stahnete tlacitkem Make XML. Je zde take moznost nahrat XML soubor s daty z pocitace (Load XML).

Zmenu parametru se mi osvedcilo provadet pri vypnutem zapalovani (mam Keyfree). Ale bude to fungovat i pri zapnutem.

Postup upravy parametru (mrknete napr. do Navodu pro FF3 zde na webu, co lze upravit):
1) Spustit program, vybrat port, na kterem je pripojen ELM327 adapter. Je lepsi nastavit pevnou rychlost, napr. 38400 a odskrtnout volby Auto, Maximize speed.
2) Po pripojeni dejte Read from BCM, program nacte konfiguraci auta (pristrojovka bude pipat a blikat, resetuje se klimatizace)
3) Ulozte si nactena data do souboru (pro jistotu) - Save to file
3) Upravte parametry, ktere chcete - co nevite, co dela, neupravujte! Nektere parametry vyzaduji "jiny hardware" v aute - nastavenim sklopnych zrcatek se vam vase manualni zrcatka sklapet nezacnou...
4) Dejte Write to BCM - opet bude blikat pristrojovka, po uspesnem zapsani parametru musi pristrojovka normalne svitit, jako pri zapnutem zapalovani nebo zapnete zapalovani a ujistete se, ze vse funguje. Muze svitit nejaka chybova kontrolka (ABS, ESP, Airbag ...).

Po aktivaci DDS nebo Hill launch je treba jeste inicializace ABS jednotky:
1) zapnout zapalovani (nestartovat)
2) prejit na zalozku ABS, stisknout Get info
3) po zobrazeni infa stisknout Initialize ECU
4) nastartovat

DTC, chybove kody:
Pri aktivaci, resp. i jen pri nacteni konfigurace, mohla byt zaznamenana chyba (resp. hodne chyb, komunikacnich), zkontrolujte pres diagnostiku, napr. ForScan a pripadne chyby (DTC) smazte. Na toto je dobre mit MS-CAN upravu ELM, jinak se nedostanete na vsechny jednotky.
Nekdy se chyba opakovane objevovala (nejcasteji neco kolem ABS nebo posilovace rizeni), stacilo se s autem kousek projet, pak znova nacist chyby a smazat. Pak uz by to melo byt ok.

Pozor:
Pri nahravani se mi 2x stalo, ze se konfigurace nezapsala.
Jednou se nepovedlo zavest bootloader a zapis nenastal, takze se nic nestalo.
Podruhe se nepodaril zapis a auto zustalo mrtve - nefungovalo vubec nic. Tady vyuzijete zalohu puvodnich dat, ktere stejnym postupem nahrajete do auta - akorat misto Read from BCM v bodu 2 date Load from file a data se nactou ze souboru, pak date Write to BCM a vse by se melo spravit.
Je opravdu lepsi konfiguraci provadet pres kabel, je to rychlejsi a stabilnejsi.

Pouzivejte na vlastni nebezpeci!

Osobne jsem aktivovatl automaticke zamykani po rozjezdu a DDS.
Naposledy upravil(a) Anduril dne 19.05.2015 19:37, celkem upraveno 7 x.
Je: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Uživatelský avatar
ZaQik
Admin
Admin
Příspěvky: 17007
Registrován: 30.05.2010 17:33
Bydliště: exit 82 na D0

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od ZaQik » 11.04.2014 13:45

Anduril píše:... Podruhe se nepodaril zapis a auto zustalo mrtve - nefungovalo vubec nic ...
... a jak ses pri tom citil? :)
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

Uživatelský avatar
ZaQik
Admin
Admin
Příspěvky: 17007
Registrován: 30.05.2010 17:33
Bydliště: exit 82 na D0

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od ZaQik » 11.04.2014 13:53

postreh: nove fordy maji v konfiguracnim XML 255 parametru (ne vsechny jsou pro FF3 pouzite) ... zde jeste nejsou vsecny rozklicovane, takze nezbyva nez doufat, ze stavajici rozklicovani je spravne a ze zmenou libovolneho parametru nedojde i ke zmene nejakeho jineho ... navic nektere parametry jsou zavisle, tzn. ze je nemuzete zmenit samostatne, ale musite zmenit jeste dalsi (mozna proto nesla nahrat zmena DDS)

zaver: ulozte si prvotni nacteni auta, at mate cestu zpet
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

Uživatelský avatar
Anduril
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4586
Registrován: 07.11.2009 17:56
Bydliště: Ostrava

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Anduril » 11.04.2014 15:27

ZaQik: No tak prijemne to nebylo :) Ale mel jsem tu zalohu, takze jsem to tam proste zkusil nahrat zpet a proslo to. Nicmene si myslim, ze problem byl spise v pouzitem adapteru (BT ELM) a ze spadlo spojeni. Kolikrat se to ani nechtelo pripojit a nebo to spadlo pri tom nahravani bootloaderu.

Po tomto jsem zatim nepozoroval nejakou zmenu chovani, vsechny funkce funguji tak, jak kdysi.
Je: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Uživatelský avatar
Adow
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 5951
Registrován: 20.05.2011 09:52
Bydliště: Kousek od Brna

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Adow » 11.04.2014 15:37

No tak s BT to už chce hodně odvahy :D. Program nevaroval před použitím BT ELMu? ELMConfig je v tomto docela nekompromisní :wink:..

Uživatelský avatar
Anduril
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4586
Registrován: 07.11.2009 17:56
Bydliště: Ostrava

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Anduril » 11.04.2014 15:40

Nevaroval :) Ale tak ja jsem vedel, ze to je risk.
Je: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

stano.
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 7638
Registrován: 18.07.2011 19:55

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od stano. » 11.04.2014 22:33

Keby to robim cez kabel, by mi stahovalo zadnicu. Bezdrotovo by som to ani neskusal, a cez BT uz vobec nie.
Veci haklive na padnutie spojenia sa nikdy nerobia bezdrotovo. A cez nestabilne spojenia ako BT alebo WiFi uz vobec nie. Ono to totizto bolo vyvinute na nieco uplne ine, a s inymi poziadavkami.

Uživatelský avatar
Mlyeko
Junior
Junior
Příspěvky: 347
Registrován: 01.05.2011 14:48
Bydliště: Zdiby

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Mlyeko » 17.04.2014 09:38

Ford Focus 1.8 TDCi 85kW GHIA / r.v.2007 / 110-139tkm / GREY / 16'' kola ALU

ObrázekObrázek

Uživatelský avatar
ZaQik
Admin
Admin
Příspěvky: 17007
Registrován: 30.05.2010 17:33
Bydliště: exit 82 na D0

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od ZaQik » 04.05.2014 17:03

... nepouzivejte vbfloader v tomto programu, kompletne umrtvil budiky a pak delal, ze v aute nejsou.
Dalsi jednotky jsem radeji nezkousel.
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.

Uživatelský avatar
Anduril
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4586
Registrován: 07.11.2009 17:56
Bydliště: Ostrava

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Anduril » 04.05.2014 18:06

Vyzkousene jsou zatim jen PCM a ACM, pokud vim, je to i v changelogu napsane.
Je: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Uživatelský avatar
unicorn
Nováček
Nováček
Příspěvky: 103
Registrován: 30.05.2009 16:56
Bydliště: Kosice

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od unicorn » 07.05.2014 10:01

ako funguje DDS ked to aktivujes? to meria tlak v pneumatikach, alebo ?
a ten hill launch staci aktivovat a normalne funguje?
Fofo MK3 2014, 1.0 Eco 92kW Obrázek
Ex: FoFo MK1 2002, 1.8 TDCi 74kW

Uživatelský avatar
Anduril
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4586
Registrován: 07.11.2009 17:56
Bydliště: Ostrava

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Anduril » 07.05.2014 10:17

O DDS je tu napsane uz velmi mnoho. Zadny tlak to nemeri (na to bys musel v kolech tlakove senzory), jen podle rychlosti otaceni kol vuci referencni hodnote to detekuje mozny unik vzduchu kvuli zmene prumeru a tedy rychlosti otaceni kola. To vse s pomoci ABS cidel.

Hill launch - ano, aktivujes a funguje, stejne jako DDS.

Viz navody http://www.ford-focus.cz/forum/viewforum.php?f=271
Je: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Uživatelský avatar
unicorn
Nováček
Nováček
Příspěvky: 103
Registrován: 30.05.2009 16:56
Bydliště: Kosice

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od unicorn » 15.05.2014 18:17

tak som uspesne aktivoval DDS, hill launch aj auto lock by speed.

trosku som mal problemy pri zapise na BCM. nacitat mi nacitalo, ale pri zapise nechcelo inicializovat elm. klucik musi byt otoceny v polohe I, aby slo zapisat do BCM. zmiatlo ma to, ze v polohe 0, slo citat..

dalej pri incializacii ABS, musi byt klucik v polohe II a to iste aj pri mazani DTC chyb, inak to neprejde..
Fofo MK3 2014, 1.0 Eco 92kW Obrázek
Ex: FoFo MK1 2002, 1.8 TDCi 74kW

Uživatelský avatar
Anduril
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4586
Registrován: 07.11.2009 17:56
Bydliště: Ostrava

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od Anduril » 15.05.2014 21:19

Vsak ano, o inicializaci Abs jsem psal o zapnutem zapalování.. S polohou I pro zápis je to tedy pouze pro případ klice. U keyless není třeba nic, vypnuté.
Je: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Uživatelský avatar
jirkaj
Člen klubu
Člen klubu
Příspěvky: 760
Registrován: 28.04.2013 20:47
Bydliště: Vsetín

Re: FoCCCus - elmconfig pro Focus3

Příspěvek od jirkaj » 02.07.2014 13:16

Nezkoušeli jste aktivovat tempomat a omezovač? (samozřejmě po montáži tlačítek :) )

Odpovědět

Zpět na „Diagnostika a SW“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host