Vůle v převodovce ?
- Andymaniac
- Junior
Vůle v převodovce ?
Ahoj chlapi. Potřeboval bych jednu zkušenost. Mám Focus 1,8 tdci, r.v. 2008 a je tam tuším převodovka MTX-75. Má na tachometru asi 160 tis. Zatím nic nenaznačuje, že by to bylo stočené, ale čert ví. Na Fordzóně jsem našel nejpozdější záznam z 2010, ale pokud to proložím do budoucnosti, vychází to celkem dost přesně, ale k věci. Někde je vůle na pohonu kol. Je to docela nepříjemné a tempomat si s tím z mírného kopce neumí dost dobře poradit a cuká s autem. Zavezl jsem to do servisu a chlapi mi řekli, že poloosy jsou úplně v pořádku, žádná vůle na ramenech, ani nic takového a že to je asi v převodovce. Ale to mi přijde divné, protože jsem neslyšel, že by se tyto převodovky nějak sypaly. Vůle se zdá ale být až za převodovkou, protože s vyšším převodovým stupněm se "zmenšuje". Napadá vás někoho něco ? Díky !
Ford Focus II kombi po faceliftu (2008)
Motor: 1,8 TDCi
Výbava: GHIA
- smoula
- Test driver
Re: Vůle v převodovce ?
A pokud jedeš bez tempíku tak ej kej ej pohodýr? Já to mám úplně stejně, prý je ot běžná vlastnost tempomatu 

- finsa
- Pokročilý
U tempomatu je to z mírného kopce normální, když zabere tak rychle zrychlí na vyšší než nastavenou rychlost, tam zase vypne a začne brzdit motorem - rychlost klesne na nižší než nastavenou rychlost, tak si zase přidá... a tak stále dokola...
FF II FL 1.6 16V kombi Panther Black
Fiesta MK5 1.4 16V Ghia nebo také nákupní taška na kolečkách.

Fiesta MK5 1.4 16V Ghia nebo také nákupní taška na kolečkách.

- Andymaniac
- Junior
Ta vůle je tam ale cítit i bez tempomatu. Dokonce je to i trochu slyšet, jak něco jakože "cvakne", když z neutrálu zařadím a přes spojku přidávám plyn. Ale je to hodně slabý zvuk. Na nižší rychlostní stupně je nepříjemné když člověk přehází z akcelerace do brždění, musí se na to hodně opatrně, jinak to nepříjemně cukne. Ale je to cítit i na pětce. Stejně tak držet na 1 nebo 2 rovnoměrnou rychlost je velký problém, trhá to hrozně s autem dopředu, dozadu.
-
- Člen klubu
Dvojhmota?
- smoula
- Test driver
Silentblok motoru? 

- Andymaniac
- Junior
Dvojhmota to nebude, tu jsem teď slyšel jak rachtá když je v háji a to je něco úplně jiného. Silentblok je zajímavý nápad. Mrknu na něj. Jestli ho najdu 

- lucky.jack
- Test driver
Jestli jsou poloosy opravdu cajk, tak dvouhmota nebo uložení motoru(převodovky).
Focus III combi, 10/2011, 1.6 Ti-VCT 105 poníků
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
>Galerie< - Focus II combi 10/2007 Collection(mezifacelift), 1.6 TDCi 66 kW/214Nm - chip 81kW/245Nm
- enjoy
- Test driver
Můžeš být úplně v klidu, tohle mi dělá Monti úplně pokaždý, z mírného kopce se ze mně tempomat snaží vytřískat duši, fakt tohle u Fordu měli domyslet trochu líp.
Na druhou stranu, při jízdě po rovině a hlavně do kopce drží rychlost velmi přesně, ne jako koncern, kde auto klidně zpomalí, než tempomatu dojde, že je vlastně zapnutý a měl by se snažit.
edit: a pokud ti to tedy něco takového dělá i bez tempomatu, tak se zaměř na to, co ti tu radí ostatní. Nicméně to cukání na tempomatu je vlastnost.
Na druhou stranu, při jízdě po rovině a hlavně do kopce drží rychlost velmi přesně, ne jako koncern, kde auto klidně zpomalí, než tempomatu dojde, že je vlastně zapnutý a měl by se snažit.
edit: a pokud ti to tedy něco takového dělá i bez tempomatu, tak se zaměř na to, co ti tu radí ostatní. Nicméně to cukání na tempomatu je vlastnost.
Ford Mondeo MK4 Kombi 2008, 2.0i
Ford Ranger, 2008, 2.5 TDCi
Ford Ranger, 2008, 2.5 TDCi
-
- Nováček
Toto iste "cvakanie, klepanie" robilo aj mne, skus zadny silentblok motora, ktory drzi prevodovku. Po cca. 200 000km sa mi dotrhal a prevodovka lietala hore dole a klepala.
- mirec_pn
- Nováček
Tento isty problem mam aj ja. Najprv to bolo take nevyrazne, ale teraz je to dost citit. Pridavanie a uberanie, je tam citit aj pocut cvaknutie (buchnutie), najviac je to citelne na 4 a 5 prevedovom stupni. Alebo pri pohynani z miesta. A mam pocit, ze cim je auto viac zohriate (resp, cim viac prejdem) tak je to citelnejsie, ale to moze byt moj subjektivny nazor. Este su citit mierne vibracie okolo 1800 ot, tiez najviac na 5ke pri vacsej zatazi, alebo ked idem do kopca, neviem, ci to nema tiez s tym suvislost.
Aj by som s tym siel do servisu, ale prestahoval som sa do Trnavy a zatial tu nepoznam ziadneho dobreho mechanika. Jazdit sa s tym zatial da. Hadam mi to niekto z fora poradi.
Aj by som s tym siel do servisu, ale prestahoval som sa do Trnavy a zatial tu nepoznam ziadneho dobreho mechanika. Jazdit sa s tym zatial da. Hadam mi to niekto z fora poradi.
- phofy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mě to dělá podobně, když je motor zahřátý tak na 4 a 5 při puštění a přidání plynu. Když je studenej tak to nedělá. A většinou mi to dělá když mám zaplou klimatizaci, jinak to nedělá skoro vůbec.
- mirec_pn
- Nováček
phofy: pekna modra, taku som chcel, ale nebola, iba biela 
Mne to zo zaciatku tiez robilo az po zohriati, ale teraz to robi viac a viac.

Mne to zo zaciatku tiez robilo az po zohriati, ale teraz to robi viac a viac.
- Andymaniac
- Junior
Tak jsem se pod to nasoukal a zkoušel hledat vůle. Nemám s poloosami žádné zkušenosti, ale silentblok, respektive záchyt reakce převodovky mi přišel od pohledu a pohmatu v pořádku. Když jsem zkoušel radiální vůle na poloosách, nějaké minimální byly, ale to bylo fakt hrozně málo. Jediné co mi přišlo trochu divné je axiální vůle cca 3mm a to pouze na kratší poloose (viz přiložené video). Je to normální ?
- Andymaniac
- Junior
Tak mi to ještě nedalo a když byla příležitost garáže, tak jsem pod to ještě jednou vlezl, zvedl jsem to na jedné straně a se zařazenou 1 jsem zkoušel hýbat kolem. A ejle, je tam někde vůle. Poloosy to opravdu nejsou, ozývá se takové cvakání, jak s tím hýbu doprava a doleva, ale přijde mi, že je to z převodovky. Pořád mi to ale nejde do hlavy, co tam by asi mohlo mít tak velkou vůli ? Dá se nějak bez rozebrání poznat, že je vůle v převodovce a ne na dvouhmotě ? Pořád si říkám, že by ta dvouhmota musela na volnoběh vydávat nějaké zvuky, nebo se pletu ?