Jaké máte neorig. autorádio? Recenze v 1. prispevku!
- Nicco
- Zkušený
Re: Jaké máte neorig. autorádio? Recenze v 1. prispevku!
Toto autoradio nema hodiny, takze napriklad u FFII po odobrati originalneho autoradia ti uz ziadne neostanu a mne osobne vadi aj to, ze pre automaticke preladenie na dalsiu stanicu je potrebne stlacit a podrzat sipku. Lepsie by bolo ju iba raz slacit.
Budes potrebovat redukciu (kolik) z Ford kabla na standardny konektor, ktory je v radiu (tipujem 2e) a redukciu z Ford konektora na ISO konektor (tipujem 5e). Este sa da potom pohrat s kablami tak, ze radio ti pojde, len ked budes mat kluc v polohe I a po vytiahnuti kluca sa napajanie odpoji (okreme pamate radia).
Budes potrebovat redukciu (kolik) z Ford kabla na standardny konektor, ktory je v radiu (tipujem 2e) a redukciu z Ford konektora na ISO konektor (tipujem 5e). Este sa da potom pohrat s kablami tak, ze radio ti pojde, len ked budes mat kluc v polohe I a po vytiahnuti kluca sa napajanie odpoji (okreme pamate radia).
Opel Astra J ST 2011, 1.4T/103kw,
ex: Ford Focus II Trend 1.6i/74kw, 2007, 100tkm, spotreba: 2010=6.65, 2011=6.44, 2012=6.23, 2013=5.94, 2014=~5.84~
ex: Ford Focus II Trend 1.6i/74kw, 2007, 100tkm, spotreba: 2010=6.65, 2011=6.44, 2012=6.23, 2013=5.94, 2014=~5.84~
- odjinud
- Junior
Takže pokračuju v připojení rádia pioneer na origo ford DO pod volantem. Bohužel to vypadá blbě...
Jak už tu bylo zmíněno - rádia pioneer mají vzadu vstup w/r, kterým se dá řešit základní ovládání. Princip je takovýto:
Tohle by ještě bylo v poho, ale protikusem je origo ford DO na volantu. Trochu jsem koukal co a jak a bohužel A.) vedou z něj jen 2 dráty B.) už je v něm hromada odporů
Schema je zde:
Takže princip obou ovládání je stejný, bohužel hodnoty odporů jsou jiné.
Pokud by z tam nebyly jen ty 2 dráty, ale tolik, kolik je tlačítek, bylo by to v poho. Takhle ať přemejším jak přemejšlím, nedá se to podle mě spojit. Takže jediná cesta asi je rozebrat to DO a napájet přímo na mikrospínače dráty a vést to celé k rádiiu a nebo vyměnit ty odpory. Bohužel celé ovládání se jeví dosti nerozebiratené...
Další cesta je se vybodnout na origo ovládání a vyrobit si nějaké svoje, ale to je dost práce a asi by to vypadalo dost hnusně.
Jak už tu bylo zmíněno - rádia pioneer mají vzadu vstup w/r, kterým se dá řešit základní ovládání. Princip je takovýto:
Tohle by ještě bylo v poho, ale protikusem je origo ford DO na volantu. Trochu jsem koukal co a jak a bohužel A.) vedou z něj jen 2 dráty B.) už je v něm hromada odporů
Schema je zde:
Takže princip obou ovládání je stejný, bohužel hodnoty odporů jsou jiné.
Pokud by z tam nebyly jen ty 2 dráty, ale tolik, kolik je tlačítek, bylo by to v poho. Takhle ať přemejším jak přemejšlím, nedá se to podle mě spojit. Takže jediná cesta asi je rozebrat to DO a napájet přímo na mikrospínače dráty a vést to celé k rádiiu a nebo vyměnit ty odpory. Bohužel celé ovládání se jeví dosti nerozebiratené...
Další cesta je se vybodnout na origo ovládání a vyrobit si nějaké svoje, ale to je dost práce a asi by to vypadalo dost hnusně.
odjinud / fromelsewhere
----------
Focus combi 2002 @ 1.6/16V 74kW @ Comfort plus
----------
- Spy.Dr
- Junior
Tak abych tě uklidnil - před 2 dny jsem to předělával, chce to trochu trpělivosti, a šikovnosti, ale jde to celkem dobře.
LG má stejný hodnoty odporů jako pioneer, takže se drž toho co sem postnul já a co teď napíšu a stačej ti jen dva kontakty - třetí nepotřebuješ - podívej se pořádně na to schema k čemu je ten třetí kontakt - k funkcím které ty budeš připojovat není třeba...
Jinak k ůpravě ovládání - celé je potřeba rozebrat a od¨ájet všechny odpory co tam jsou, pak koupit odpory potřebných hodnot viz. minulej můj post na minulé stránce a pak už jen si vymyslet jak je napojit na které cestičky na tišťáku - napojit na to kablík s dvěma žílama a na konci s 3,5 jackem, složit dohromady a je hotovo.
postup jak rozdělat ovládání najdeš v jiném topicu když trochu pohledáš - je to něco jako "úprava ovládání pod volantem" nebo tak nějak
takhle jsem to udělal já - kdybys náhodou netušil, tak je to vnitřek ovládání tak jako tak se musí ovládání rozebrat, vyházet původní odpory a nějakým způsobem vytvořit nový obvod dle schématu který máš ode mě na minulé stránce. Jak to uděláš je pak jen na tobě.
LG má stejný hodnoty odporů jako pioneer, takže se drž toho co sem postnul já a co teď napíšu a stačej ti jen dva kontakty - třetí nepotřebuješ - podívej se pořádně na to schema k čemu je ten třetí kontakt - k funkcím které ty budeš připojovat není třeba...
Jinak k ůpravě ovládání - celé je potřeba rozebrat a od¨ájet všechny odpory co tam jsou, pak koupit odpory potřebných hodnot viz. minulej můj post na minulé stránce a pak už jen si vymyslet jak je napojit na které cestičky na tišťáku - napojit na to kablík s dvěma žílama a na konci s 3,5 jackem, složit dohromady a je hotovo.
postup jak rozdělat ovládání najdeš v jiném topicu když trochu pohledáš - je to něco jako "úprava ovládání pod volantem" nebo tak nějak
takhle jsem to udělal já - kdybys náhodou netušil, tak je to vnitřek ovládání tak jako tak se musí ovládání rozebrat, vyházet původní odpory a nějakým způsobem vytvořit nový obvod dle schématu který máš ode mě na minulé stránce. Jak to uděláš je pak jen na tobě.
- odjinud
- Junior
Tak díky moc. Postup jak rozdělat to ovládání je zde: http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... d+volantem
Rozebrat to je základ úspěchu. Pak teda buď narvat ty odpory dovnitř a pak to bude na ty dva dráty a nebo táhnout od každého mikrospínače 2 ven a adaptér by byl venku, viz. ta peugeot páčka...
Byl jsem už ty odpory kupovat, ale ne všechno měli jak jsem chtěl. Můžeš napsat, cos tam konkétně dal a funguje? Ten trimr je tam od tebe nebo origo?
Rozebrat to je základ úspěchu. Pak teda buď narvat ty odpory dovnitř a pak to bude na ty dva dráty a nebo táhnout od každého mikrospínače 2 ven a adaptér by byl venku, viz. ta peugeot páčka...
Byl jsem už ty odpory kupovat, ale ne všechno měli jak jsem chtěl. Můžeš napsat, cos tam konkétně dal a funguje? Ten trimr je tam od tebe nebo origo?
odjinud / fromelsewhere
----------
----------
- Spy.Dr
- Junior
trimr tam mam místo jednoho odporu (myslim že to bylo jedno volume) protože jsem nekoupil vhodnej odpor, tak jsem na něm nastavil 25kOhm a je použitej jen jako obyč odpor. Jinak vyvýst stačí od každýho spínače jen jeden drát pokud se ti nechce cpát odpory dovnitř(což teda považuju za nejlepší řešení. protože se pak nikde jinde nic neplete), když se podiváš pořádně na ten tišťák, tak k jednomu pinu výstupu vede cestička, na kterou jsou napojený jednou stranou všechny spínače, takže stačí kdyžtak vyvýst jen druhý strany spínačů.
Ale jak řikám, tim že je jedna strana spojená na tišťáku, stačí jen vhodnejma odporama připojit k druhýmu pinu druhý strany spínačů a je hotovo, dá se k tomu dobře využít některý cestičky zbylý po původních odporech.
Jinak co jsem zapoojil je klasika : Vol+, Vol-, Seek+, Seek- a SRC(nebo možná někde značený jako source nebo mode)
Ale jak řikám, tim že je jedna strana spojená na tišťáku, stačí jen vhodnejma odporama připojit k druhýmu pinu druhý strany spínačů a je hotovo, dá se k tomu dobře využít některý cestičky zbylý po původních odporech.
Jinak co jsem zapoojil je klasika : Vol+, Vol-, Seek+, Seek- a SRC(nebo možná někde značený jako source nebo mode)
- odjinud
- Junior
Tak z předělání ovladače sejde. Včera jsem to rozebíral a jaksi se mi to rozpadlo pod rukama.
Asi na 10ti místech
takže jsem to pak rozmlátil kladivem
Takže výsledek je akorád pěkná díra na boku krku volantu .-)
Uvidím teda jestli ještě nějaké DO dělat. Možná by stačilo cokovil,co má nějaká tlačítka, třeba kus starýho dálkáče k TV nebo kalkulačka... každopádně to bude velká taškařice nebo se případně na to celé vyseru.
Ale asi ne, vono to rádio má tak strašný ovládání, že dálkáč je nutnost...

Takže výsledek je akorád pěkná díra na boku krku volantu .-)
Uvidím teda jestli ještě nějaké DO dělat. Možná by stačilo cokovil,co má nějaká tlačítka, třeba kus starýho dálkáče k TV nebo kalkulačka... každopádně to bude velká taškařice nebo se případně na to celé vyseru.

odjinud / fromelsewhere
----------
----------
- pkadecka
- Test driver
Šikulka
V tom tématu jak rozebrat rádio je i návod na převod ovládání Ford - Pioneer (ale šlo by to na jakýkoliv rádio, co používá stejnej princip v ovladači, tj. přepínání odporů):

Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Citroën Xsara, 1.4i, 2004
Ford Focus Turnier, 1.6i, 2002
Mazda 6, 2.0i, 2004
- odjinud
- Junior
Ten už mi je to platný jako mrtvýmu zimník...
odjinud / fromelsewhere
----------
----------
- pkadecka
- Test driver
Za dvě stovky seženeš novej ovladač a pak uděláš druhej pokus 

Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Mazda 6, 2.0i, 2004
- odjinud
- Junior
A budu se pájet s tím bazmekem... sorry, ale už mi není 15.
Vidím to na nějkou starou kalkulačku, co tam nalepím, a budu mít navíc i čudlíky na preset UP (folder UP) / preset down (folder DOWN) a BAND.

Vidím to na nějkou starou kalkulačku, co tam nalepím, a budu mít navíc i čudlíky na preset UP (folder UP) / preset down (folder DOWN) a BAND.

odjinud / fromelsewhere
----------
----------
- pkadecka
- Test driver
Já osobně bych do toho pájení šel, originální forďáckej ovladač je elegantní a funkční. A zaslepíš tím tu díru po něm
Nějaká stará kalkulačka přilepená na palubce bude vypadat jako pěst na voko. Nebo co to udělat rovnou na nepájivé kontaktní pole?
http://www.youtube.com/watch?v=0FDiZCJ6ulI

http://www.youtube.com/watch?v=0FDiZCJ6ulI
Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Mazda 6, 2.0i, 2004
- Spy.Dr
- Junior
tak mě taky neni 15
ve svých 27 letech jsem si s tím celkem poradil, viz fotky výše, myslím že to není zase až takový problém, ale lepit tam kalkulačku?
navíc i tak snad nepředdpokládáš že tam prdneš kalkulačku a nbudeš na ni muset šáhnout ne? 
Jaj tohle mě baví, buď si tady z nás děláš děsnou prdel a nebo si počkám na výsledek, to musim vidět :

Jaj tohle mě baví, buď si tady z nás děláš děsnou prdel a nebo si počkám na výsledek, to musim vidět :

- pkadecka
- Test driver
odjinud: Teď jsem si vzpomněl a našel jsem to - to seš ty, cos nechtěl utrácet 200 korun za záslepku k 1-DIN rádiu? Čoveče už tě asi chápu, o nějakou estetiku ti vůbec nejde, hlavně když to funguje
Nicméně takovej přístup bych čekal spíš u nějaký starý plečky typu favorit a ne u focuse.

Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Mazda 6, 2.0i, 2004
- odjinud
- Junior
Jo, jo, to jsem já s tím panelem.
Popravdě jsem to ještě nestihl páš se teď hrabu s tím zapojením.
Nepájivé pole mám doma dvě, to je celkem hustý.
Jinak jsem vyučenej mechanik-elektronik pro číslicovou techniku, takže pájení jsem měl dost a dost... ale už mě to fakt nějak nebere.
Teď mě napadlo, co tam dám - kus klávesnice od PC! Bomba, ne?

Nepájivé pole mám doma dvě, to je celkem hustý.
Jinak jsem vyučenej mechanik-elektronik pro číslicovou techniku, takže pájení jsem měl dost a dost... ale už mě to fakt nějak nebere.
Teď mě napadlo, co tam dám - kus klávesnice od PC! Bomba, ne?

odjinud / fromelsewhere
----------
----------
- Spy.Dr
- Junior
Hehe, ten kluk si tady z nás dobře dělá prdel
Nicméně, pokud by to myslel vážně, přemejšlel jsem i já o přidání dalších dvou či více tlačítek na ovladač, ale takových těchmalých ultraplochých a nejlépe nalepovacích, které bych přilepil ze zadu na ovladač, aby to nijak designově nekolidovalo a zároveň k tomu byl od volantu přístup, ale asi to nakonec nechám plavat.

Nicméně, pokud by to myslel vážně, přemejšlel jsem i já o přidání dalších dvou či více tlačítek na ovladač, ale takových těchmalých ultraplochých a nejlépe nalepovacích, které bych přilepil ze zadu na ovladač, aby to nijak designově nekolidovalo a zároveň k tomu byl od volantu přístup, ale asi to nakonec nechám plavat.