Kilek píše:Přesně tak, rád bych pedály ovládal lehkým pohybem chodidla s patou opřenou, ale z nějakého důvodu přijde všem výrobcům jako dobrý nápad, když cvičíme nohama jak na šlapadle. Imho ergonomie ovládacích prvků by potřebovala razantní obměnu, pořádný vítr v automobilkách.
Např. v málokterých vozech si 193cm vysoký člověk podepře stehno...přitom se všichni baví o délce sedáků, jak je ten který pořešený. Že nejde nastavit tak, aby opravdu celá ta délka byla využitá už nikoho moc netrápí.
Stejně tak s volantem....téměř ve všech vozech s dlouhým rozsahem pojezdu přední sedačky nemá stejný rozsah i volant. Takže dlouhý člověk odjede dozadu, ale nepřitáhne už si volant a ovládací prvky.
Nevyhovující vozy:
Ford Focus I (jeden z nejkratších pojezdů předního sedadla)
Ford Mondeo III (volant krátký rozsah, opěradlo končí na lopatkách))
Audi A6 (podsedák nedolehá, volant krátký rozsah)
Opel Vectra (2007) (volant krátký rozsah)
VW Passat (2006) (volant krátký rozsah, podsedák nedolehá)
Vůbec nekomentuju, že pokud odjedu se sedačkou dozadu, tak za řidiče se nevejde autosedačka
pro děti v protisměru....v žádném z těhle vozů!
Ani nevíte, jak moc mě to točí!
Já mám 190 cm a celkem ti rozumím....
V autě mám sedadlo ve vzdálenosti 2 polohy (ozuby) od zadní krajní polohy směrem dopředu, výšku sedáku nadoraz dole, ve spodní poloze (i tak je to stejně na můj vkus vysoko

), úhel opěrné části sedadla (záda) skoro 90 stupňů, sklon sedáku téměř nadoraz nahoře (přední hrana sedadla je hodně vysoko) a volant nadoraz vytažený k sobě a horizontálně cca na středu. Tím mám nohy lehce pokrčené (a při tvrdém brzdění pravou nohu skoro propnutou) a při rovném sezení "plnými zády" v opěradle položím bez problému pravou nataženou ruku na horní část věnce volantu přesně v oblasti zápěstí.
I když jsem takto schopen dosáhnout téměř "ideálního" posazu, stejně mně mrzí výška sedáku - i v pitomé staré Mazdě 626 seděl člověk skoro nad silnicí, a přitom to nebyl žádný sporťák....

Focus II. ST - r.v. 2006, úprava Wolf Racing (340 PS,545 Nm), Bilstein B16 Gewindefahrwerk PSS9, AP Racing (kotouče 362 mm, 6 pístků) - desky Raybestos směs ST31, samosvorný diferenciál Quaife, výfuk MILLTEK turbo back, Semi Slick TOYO R888