Nebyl jsem v té situaci, ale proč jsi ještě prvnímu rych. stupni pomáhal spojkou?memento píše: Ano, nastupila do prace spojka, aby pomahala jednotke do otacok, ale bolo to pre mna neuveritelne.
Prostě zařadím 1, pustím spojku. Pokud auto jedou rychleji, tak vytočím 1.
Pokud to situace dovolí, dám 2 a jedu na dvojku. Pokud je to do kopce, a jede se pomalu, tak dvojku dusím. Tak dám jedničku a vytočím 1.
Prostě TDCi má poměrně tvrdý převod. Ano, v práci jezdím taky s Fábkou II a ta má převody úplně jinak, do měkka. Tam není problém 4 ve městě a jet 50 km/h. Ve Focusu TDCi je to tak na trojku.
Poslouchej motor a podle otáček a situace řad. Vykašli se na poučky, že při té a té rychlosti mít ten a ten rychl. stupeň. Ideální pracovní rozsah je od 1750 (ta malá čárka před 2000 ot/min.) do 2500-2800. Pod to hraničí s podtáčením. Ale zase, podle situace, jezdím 1500. Ale ne do kopce nebo pod plným plynem.
A neboj se diesel vytočit k 3500. Samozřejmě, že zahřátý. Ale je to prostor, kam můžeš jít.
Já jednou za čas vypaluji saze. Když je motor ohřátý, tak si vyberu silnici, kde to jde a zařadím tak, abych jel bezpečně a přitom měl min. 4000 ot/min. a jdu k 4500 ot./min. Tak to chvilku honím, aby byl čas zvýšenou teplotou výfukových plynů něco vypálit.
Pak tomu dopřeji pianko kolem 2000 ot/min nebo pokud jsem doma, tak minutku dvě nechám volnoběh, abych dostatečně dochladil turbo.