Ventilátor chlazení

Nikifor
Nováček
Nováček

Ventilátor chlazení

Příspěvek od Nikifor » 12.07.2008 16:01

Zdravím všechny focusisty. Jsem čerstvý majitel second hand FoFo (1,6 benzin, r.v. 2006) a hned zkraje je tam problém, už to prolezlo několik servisů a pořád s tím bojují. Jde o nefunkční/špatně funkční ventilátor chlazení (dochlazování). Nespíná jak má a už v první delší koloně se vařilo, jinak je vše ok po všech stránkách. V jednom servisu vyměnili saharu a řídící jednotku ventilátoru (prý to je velmi časté u tohoto modelu), vše běželo jak má, ale zase jim začaly svítit nějaké kontrolky, zjm. ta "zubatá s vykřičníkem" (tedy trakce). Pak to šlo (jako subdodávka) do nóbl servisu AutoPalace Spořilov, tam napravili poplachy kontrolek, ale zjevně zpětně nezkusili ten původní ventilátor a vrátilo se to zpět do prvního servisu a mne. S tím jsem odjel v pohodě a s důvěrou 500 km. Pak jsem chtěl využít akce a zkontrolovat klimu v dalším servisu a tam mi zděšeně volali, že nejde ventilátor chlazení. Takže jsme zase na začátku. Už druhý den se s tím moří na diagnostice a mám pocit, že z toho moc chytří nejsou... Tuší snad někdo, neměl jste někdo podobnou patálii...? Díky.
Ford Focus II, 1.6 74kW, 2006

Nikifor
Nováček
Nováček

Re: Ventilátor chlazení

Příspěvek od Nikifor » 13.07.2008 15:09

Pardon, napsal jsem to blbě... ta kontrolka "zubatá s vykřičníkem" není žádná trakce, ale podle manuálu právě "problém s chlazením"...

TripleJay
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TripleJay » 13.07.2008 15:33

Hmm, tak mne napada ci tam len nie je nejaky kontakt zly pri ventilatore. Termostat (to je sahara?) ako pises vymenili, tak ine mi uz nenapada...
A ina "elektronika" ti neblbne? Ci nie je chyba niekde vseobecne v elektrike, ale u teba si to odnasa zrovna ventilator...

chmelko
Test driver
Test driver

Příspěvek od chmelko » 13.07.2008 16:44

sahara je v podstate cely plastovy komplet s ventilatormi ,motormi nacvaknutych na chladič

Ahmed
Test driver
Test driver

Příspěvek od Ahmed » 13.07.2008 18:38

Ja bych preventivne vymenil vsechny rele, ktere s tim maji neco spolecneho a zkontroloval kontakty.
Obrázek
Ford Focus II Combi, Gold Collection 1,6 TDCi, 66kW, 22/08/2007, panther black
Obrázek
Byl: Ford Focus Combi 1,8 TDDi, 2001, panther black

Nikifor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nikifor » 14.07.2008 14:16

TripleJay píše:Hmm, tak mne napada ci tam len nie je nejaky kontakt zly pri ventilatore. Termostat (to je sahara?) ako pises vymenili, tak ine mi uz nenapada...
A ina "elektronika" ti neblbne? Ci nie je chyba niekde vseobecne v elektrike, ale u teba si to odnasa zrovna ventilator...
Ne ne, vše je jinak úplně ok, jak říkám dokonce i v menších šňůrách a v horku jsem nic nepozoroval, teplota v normálu, asi se to pořád uchladilo bez ventilátoru, ale servisáci prostě hlásí, že ventilátor se vůbec neroztáčí (myslím, že jede na dvě různé rychlosti, že?), že mu nepřichází pokyn. Před chvílí volali, že je možné, že je v háji základní řídící jednotka, ale to se mi nějak nezdá... Prý kdybych jim netvrdil, že sahara je fungl nová tak určitě jdou do výměny sahary a její řídící jednotky, ale ona nová prostě je... přímo origo od Forda, mám na to dodejku.
Naposledy upravil(a) Nikifor dne 14.07.2008 14:24, celkem upraveno 1 x.

Nikifor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nikifor » 14.07.2008 14:22

Já už asi ztratím nervy (dokud neztratím hromadu peněz v tomhle věčném šolichání po servisech bez výsledku...) a přidělám si kabelem napřímo 12V na ventilátor přes vypínač na palubce, jako jsme to dělávali u starých Škodovek a bude... :D Myslíte, že to vůbec ještě dnes u moderních aut jde? Kdybych odpojil původní dráty, nebude řídící jednotka ječet, že nedostává nějaký signál...?

Nikifor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nikifor » 14.07.2008 20:10

Tak pozor... už je to tady... volal těsně před zavírací dobou servis, že to mají!!!!!! Prý "chyba v softwaru"!!! Že museli nahrát komplet celý soft znovu... a zítra si to mám vyzvednout. Jsem zvědav co mi napaří za cenu, bylo to tam tři dny. Ale taky jsem rád, že po 3 týdnech po různých servisech snad konečně vyřešeno. Pokud to bude ok, což doufám, tak sem zítra pověsím jméno servisu, kde to konečně(?) pořešili.

TripleJay
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TripleJay » 14.07.2008 20:24

Supr. Drzim palec nech na to "kaapli" :wink:

jur
Nováček
Nováček

Příspěvek od jur » 14.07.2008 22:11

Tiez som mal tento problem este minuly tyzden. Ze mi nefunguje ventilator som bohuzial zistil v kolone na dovolenke v Taliansku.
Ale spat na pricinu. Islo o zaoxidovany respektive upeceny konektor na sahare. Ale ja mam FF I.
Snad to budes mat v tom softe a budes to mat poriesene. Drzim palce.
FF Combi 1.8 TDCI 74kW 2004
Obrázek

Nikifor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nikifor » 14.07.2008 22:58

Já to měl o fous a dopadl jsem stejně... nebýt toho, že se při prohlídce klimatizace všimli nefungujícího ventilátoru tak jsem druhý den nic netuše odjížděl na dovolenou na jih Francie... kolony v Německu na denním pořádku a výheň na jihu... myslím, že bych vařil jen by to hvízdalo... takže se dovolená musela kvůli opravě odsunout.

Ahmed
Test driver
Test driver

Příspěvek od Ahmed » 15.07.2008 20:50

jur píše:Tiez som mal tento problem este minuly tyzden. Ze mi nefunguje ventilator som bohuzial zistil v kolone na dovolenke v Taliansku.
Ale spat na pricinu. Islo o zaoxidovany respektive upeceny konektor na sahare. Ale ja mam FF I.
Snad to budes mat v tom softe a budes to mat poriesene. Drzim palce.
Ten upeceny konektor maji asi vsichni, ale nevi o tom :mrgreen: Ja jsem ho mel uplne roztekly. Kdyz mi mechanik ze skladu vytahl nahradni saharu z vrakace, bylo to uplne to same :mrgreen:
Obrázek
Ford Focus II Combi, Gold Collection 1,6 TDCi, 66kW, 22/08/2007, panther black
Obrázek
Byl: Ford Focus Combi 1,8 TDDi, 2001, panther black

miro
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro » 15.07.2008 21:36

ktory je to konektor mohli by ste to vyfotit ?
opravit sa to neda? treba to menit cele?
Ford FOCUS II 1.6 16v Duratec Ti - VCT ghia (115 k) 2006 K&N Air Filter
Obrázek
Obrázek

Nikifor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nikifor » 15.07.2008 22:32

Tak jsem dnes nafasoval auto ze servisu, nechci to zakřiknout, ale zatím ok, prý ventilátor zkoušeli a už jede jak má, klimatizaci jsem poznal i já, že funguje... :D, předtím kvůli nefungujícímu ventilátoru v sahaře nechladila skoro vůbec. Takže u mne to byla souhra různých jevů a je otázka, který úkon vlastně byl nutný a který to naopak dorazil: 1. servis č. 1 měl podezření na řídící jednotku na sahaře a vyměnil celou saharu, přitom ale asi rozes... elektroniku, servis č. 2 napravil elektroniku, ale už ho nenapadlo přezkoušet tu saharu, která tím napravením zase zpátky přestala fungovat a servis č. 3 to celé naštěstí dal do kupy a přeprogramoval hlavní řídící jednotku. Takže jak jsem slíbil: tím šikovným servisem je 3H v Praze na Pankráci (http://www.3h.cz), kterýžto doporučuji i z důvodu profi chování a vystupování. Musím podotknout, že zvýšení ceny oproti předem dohodnuté sumě za původní kontrolu klimatizace, komplet olej, filtr vzduchu, paliva a pylový filtr a za po-kupní kontrolu bylo minimální.

Nikifor
Nováček
Nováček

Re: Ventilátor chlazení - Focus vrací úder...

Příspěvek od Nikifor » 16.07.2008 13:24

Tak přátelé, story pokračuje... jak možná mnozí realisté tušili, nebylo vůbec vyhráno. Ráno jsme se ženou naložili auto plnou polní na 14 dnů v kempech ve Francii a zvesela vyrazili na Plzeň a na Rozvadov... Skončili jsme po cca 30 min na Barrandovském mostě ve šňůře. První co nám už chvíli před tím přišlo podezřelé, že klimoška nefuní ledový vzduch jako po vyzvednutí ze servisu, pak ale šla teplota vody prudce nahoru (z normálu skokem, nikoliv nějak postupně, přitom popojíždění v zácpě bylo víceméně plynulé, otázka je proč nevyletěla už předtím?), naštěstí byl náhodou po ruce sjezd do centra, což mne asi zachránilo, protože předtím a potom byl pravý pruh blokovaný tiráky, nasadil jsem nouzové chlazení topením na maximum, otevřel okna dokořán a udržel jsem to jentaktak před červeným pásmem přehřátí až domů. Asi 10 min před barákem najednou začal funět ledový vzduch a tím soudím, že ventilátor nasadil. Takže závěr - šlo to znovu do servisu 3H, kde slíbili, že to budou znovu zkoumat. Chová se to prostě nevypočitatelně a asi nereprodukovatelně, což je podle mne ta nejhorší varianta pro hledání závad... Ach jo. Budu informovat.

Odpovědět

Zpět na „Focus - benzínové 2004 - 2011“