Práce na živnosťák

Moderátor:phofy
staroch
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Práce na živnosťák

Příspěvek od staroch » 23.07.2008 15:28

Nikde jsem nenašel takové vlákno a chci se zeptat, co by pro mě obnášelo, kdybych chtěl pracovat na živnosťák.
Konkrétně.
Jak je to s daněmi? Je v platnosti ta minimální taň? Tedy, že i když si třeba nevydělám, musím tuto minimální daň zaplatit?

Chci si totiž ze začátku jen malinko přivydělávat ke své práci - pár hodin měsíčně - a tak by mi to hodilo jen asi 70 000 - 100 000,- za rok. Vyplatilo by se to kdybych mohl odepsat na daních až do nuly. Kdyby byla minimální daň třeba 7000,-, tak se to vyplatí až při větším obratu. Je to tak?

Máte někdo zkušenosti v tomto směru? Já totiž vůbec Díky.
FOFO TDDi 1,8 66kw 2001+facelift. fotoweb:https://www.foto-michalek.blog.cz

Obrázek
Život je jen krátký odraz měsíce na kapce vody padající ze zobáku letícího vodního ptáka.

chmelko
Test driver
Test driver

Re: Práce na živnosťák

Příspěvek od chmelko » 23.07.2008 15:30

aaa, niekto otvara sukromne foto študio 8) :wink:

zewl
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zewl » 23.07.2008 15:32

Pokud to nemas na hlavni cinnost, cili by ti zustala na HPP prace co mas ted, tak minimalni dan platit nemusis (jedna se o minimalni zaklad dane). To jenom tak laicky, urcite se najdou takovi, kteri ti to napisou presne :wink:
Ford Focus combi 1.8 TDDi, 90 PS, narozen 12/2002
Obrázek

staroch
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od staroch » 23.07.2008 15:35

No fotoštudio zatím ne, ale kdybych pro autopal fotil na živnosťák, možná bych si mohl materiál odepisovat z daní. 8) Na to se právě chci zeptat.
Když mě autopal platí normálně, tak je to zdaněné a já si věci na foťák kupuju ze svého. :cry:
Ale o tom studiu do budoucna taky dost uvažuju. :wink: Jestli by ke mě vůbec někdo chodil... :roll:
No možná bych fotil ty fofa tofunguje. :lol:

Obrázek
Život je jen krátký odraz měsíce na kapce vody padající ze zobáku letícího vodního ptáka.

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 23.07.2008 15:45

Určitě bych si někdy zajel blejsknout zelenáče... :lol: :wink:
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

pette
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od pette » 23.07.2008 18:30

staroch píše:No fotoštudio zatím ne, ale kdybych pro autopal fotil na živnosťák, možná bych si mohl materiál odepisovat z daní. 8) Na to se právě chci zeptat.
Když mě autopal platí normálně, tak je to zdaněné a já si věci na foťák kupuju ze svého. :cry:
Ale o tom studiu do budoucna taky dost uvažuju. :wink: Jestli by ke mě vůbec někdo chodil... :roll:
No možná bych fotil ty fofa tofunguje. :lol:
Hodně záleží jak velký jsou tvoje náklady ( a příjem) protože většinou se odepisuje % to záleží na každé určité činnosti. Nevim jak jsi to dělal doposud ale pokud máš HPP tak jsi asi dělal na VPP . Pokud by se ti dařilo ,tak živnost si můžeš udělat vždycky- těžká rada :wink:
Focus combi II TDCI 1.6 2006 stříbrná Moondust
Mitsubishi Outlander 2,0 DI-D 2009 4x4

měl jsem:FoFo I combi TDCI 1,8 2002 černá perleť

Mata
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Mata » 23.07.2008 18:37

to Staroch:
chvilku vydrž, musím dodělat jedno DPH a pak se ti tu rozepíšu. Jsem účetní na ŽL (krom jiného), tak se ti pokusím nastínit jak by to asik mělo vypadat. :wink:
Ford Focus combi Viva, 1,6 r.v. 2004
Obrázek

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 23.07.2008 18:52

Starochu, do zakonu o danich ses uz dival? :lol:
Ford Mondeo Combi 2.0 TDCi 12/2005, 85kW, Diamond White
Obrázek
Obrázek

Mata
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Mata » 23.07.2008 19:09

tak ho hnedka nestraš, jdu odvézt to DPHáčko a nakrmím mužstvo a hned jsem tu :wink:
Obrázek

Mata
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Mata » 23.07.2008 20:05

Tak huž jsem tu.
Prvně bych ti asi vyvrátila představu, že když budeš pro někoho dělat na živnosťák, že to nezdaníš...to se uvidí. Záleží na objemu práce a na tom, jaký náklady na tu práci máš.
Další věc, to, který zaměstnání je pro tebe hlavní a který vedlejší, o tom rozhoduje výše příjmů -tudíž jestli příjmy z "vedlejšího" živnosťáku přesáhnou tvoje příjmy ze zaměstnání stává se hlavním živnosťák.
Minimální základ daně se na tebe nevztahuje, pokud jsi u podnikání zaměstnán. A stejně to padlo. Takže to je out.
prakticky se věc má takto: pochopila jsem správně že se jedná o focení? tudíž budeš mít náklady typu - nákup foťáku a dalších serepetiček k tomu, karty další média ( CD atd.), nejspíš i počítač a programové vybavení - ostatně to už budeš spíš vědět sám. Pokud by tvoje náklady nebyly tak velké, můžeš si výdaje uplatňovat procentem z příjmů, což činí 50%, takže je dobré si rozmyslit, jestli skutečné náklady vůbec této výše dosáhnou. Je to taky jednoduší způsob vedení "papírů" :wink:
Samozřejmě se taky budeš muset přihlásit na zdravotní pojišťovnu (tu u které jsi pojištěn) jako podnikatel, ale zálohy zatím platit nebudeš, až podle toho jak vyděláš nebo nevyděláš zaplatiš pojistné které vyjde z přehledu (tak vysoký výdělek jak koukám nepředpokládáš, aby jsi musel platit i z podnikání na vedl. zálohy) a taky přihlásit na OSSZ - tam taky budeš hnedka inzerovat, že to máš na vedlejšák, že jsi zaměstnán. Také zálohy platit nebudeš, eventuelní doplatek při přiznání podle toho co vyjde z přehledu. rovněž se přihlásiš na FU jak plátce daně z příjmů, kdyby jsi chtěl používat a účtovat si cestovní náhrady za jízdy svým autem při podnikání, přihlásiš se i k silniční dani a zaplatíš dle kubatůry vozidla.
Ovšem tvoje uplně první cesta povede na živnostenský úřad, kde ti určitě poradí jakáže to je živnost, jaký ŽL budeš potřebovat. Vyplácneš tisícovku a pajcku za výpis z rejstříku trestů, který si oni sami obstarají. Zhruba do měsíce budeš ŽL vlastnit. Pak se vydáš na kolečko ossz, zdrávka, finančák...Vůbec by nebylo špatný najít si nějakou šikovnou účetní, nebo aspoň známou, která se v dané problematice daní dobře orientuje. Nejsou to vůbec vyhozený prachy, i když se to může zdát jednoduché (že by jsi si papíry bastlil sám), do budoucna ti to ušetří kupu času, nervů a v neposlední řadě i peněz.
není nutné zakládat podnikatelský účet, klidně si platby můžeš nechávat posílat na svůj rodinný účet, ovšem musíš počítat s tím, že by ti do toho mohl při eventuelní kontrole FU nahlížet...pokud tam nemáš nic, co bys nechtěl, aby viděli - no problem (myslím třeba platby, ke kterým jaksi nemáš žádné tvoje faktury).
Na konci roku to bude vypadat asi takto:
u zaměstnavatele si nenecháš udělat roční zúčtování daní, ale necháš si vystavit potvrzení o sražených zálohách na daň a ta hodná účetní ti vysčítá tvoje příjmy z podnikání (odečte od nich výdaje, ať už skutečné nebo procentuelní), k tomu přičte tvoje příjmy ze zaměstnání, odečte vše co z daní odečíst lze (platby životního pojištění, penzijního připojištění, dárcovství krve, úroky z hyp. úvěrů), slevy na dani na poplatníka, na děti, eventuelně na manželku (když by neměla vlastní příjem), vyjde daň - od tý odečte zálohy, který ti strhli v zaměstnání a vyjde částka k placení. Nejspíš. :wink:
Dost možná jsem něco opomněla, něco není jasné - klidně se mě ptej.
Obrázek

Joose
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joose » 23.07.2008 20:24

Tak na to jsem čekal, ne že by mě to překvapilo není lepší starochu hezky z ručky do ručky :D :D :D :D
Fokus C-max 1,6 TDci 90K 2006 Red Tango Trend+
Obrázek

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skubi » 23.07.2008 20:49

8O ty vogo, to je složité jak dvoják žebřík 8O
nechtěli to podnikání náhodou zjednodušit :evil:
FF kombi 1,6 74 kW sériová GHIASOC, 00/01, modrá metlaSkubi´s family car
Obrázek
Obrázek
Smyk nelze dostat jako chřipku, ten si prostě zaviníme sami !!!

staroch
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od staroch » 23.07.2008 21:46

Mato, jsi teda třída.
Poprvé v životě mám pocit, že to jakž takž chápu. I když zevrubně, ale přesně to jsem chtěl.
díky moc. Když tak se ještě ozvu.

Obrázek

swm
Junior
Junior

Příspěvek od swm » 23.07.2008 21:47

Nedá se odměna za fotografování považovat za autorský honorář? Navíc, je-li příjem nepravidelný a při zaměstnání. Nebyl by třeba ŽL, náklady by šlo odečíst, platil by se pouze FU a ZP.
Ford Focus 1.8, combi, panther black, '03

Mata
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Mata » 23.07.2008 21:55

náhodné (ne pravidelně se opakující) příjmy lze mít, ale pouze do 20 tisíc ročně a i kdyby dosáhly jen do dvaceti tisíc, ale byly to příjmy pravidelné, opakující se, může to živnosťák napadnout.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Pokec“