Novy cestny zakon (SR)

Moderátor:phofy
Odpovědět
WnemOne
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Novy cestny zakon (SR)

Příspěvek od WnemOne » 27.09.2008 13:43

http://auto.pravda.sk/co-navrhuje-novy- ... oradna_p21
utok na cestnych piratov, jop statstiky min vnutra rok 2007

"Na záver ešte pár čísel. V roku 2007 sa stalo na území Slovenska spolu 61.051 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 627 osôb a ťažko sa zranilo 2.029 osôb. Ale keď sa pozrieme na príčiny týchto nehôd, podľa oficiálnych štatistík Policajného zboru SR najviac nehôd – až 39 % zapríčinilo porušenie základných povinností vodičov, na druhom mieste s 35 % to bol nesprávny spôsob jazdy, a až na treťom mieste to bola rýchlosť – 14,7%. Takže ozaj nehádžme všetko zlo na rýchlosť, príčina nehôd a kolízií je inde."
vysoka rychlost 14,7 % az na tretom mieste
mam taky pocit, ze kopa slovakou pride za male veci o vela penazi ...
na jednom fore som cital zaujimavy nazor, ako by mal vyzerat cestny zakon ...
Hadam sa ten clovek na mna nenahneva, ked sem skopcim jeho nazor s ktorym plne suhlasim, akoby mi z duse hovoril ...

"Nehodovost je zaujimava vec. V tom documente sa pise, ze v BA absolutne prevladaju havarie auto-auto a nie je to tak tragicke. Co je velmi interesantne, kedze tu sa dodrziava 60/80 len ak vidis ramer. Rovnako chodci nie su taky sprosty dobytok, co sa vtrepe do cesty. Pre BA vodica je prechod mimo Ba stresova vec, tu su ludia drzi, ale nie udereni, co ti vlezu na prechod, ked si 4m od a nechaju na teba, ci potvrdis Darwinovu teoriu, alebo nie.
Obdobne vidno, ze vysoka rychlost nie je tak signifikantny cinitel pri nehode s nasledkom smrti, ako to Sandokan s tancekom prezentuju.
Cakal som,ze sa konecne udeje nieco pozitivne s legalizovanim urcitych uprav na vozidlach, ze sa pojde po STK, ktore za prachy pustia casovane bomby na cesty, ze sa realne vystartuje proti chodcom a cyklo, ktori teraz tazia z toho, ze ich pokutovanie je obtiazne.
Velmi som dufal, ze konecne sa ramery prestanu schovavat a bude to viditelne/ oznamene v rozhlase, pretoze pokym toto nie je, tak nikto na svete mi nevyhovori, ze primarnym ucelom je represia a nie prevencia.
Ze policia riesi kraviny, to je pravda, tak ako lekari na nocnych a x inych profesii. Ze je jej malo tiez fakt, len preco kua dopravaci, preco nie ekonomicka kriminalka, ved stranici si odklepli nepreukazovanie povodu majetku a nemusia sa stresovat, ani ked nahodou stratia imunitu?
Volanie nehodovky bude sakra problem koli poistkam a poistovniam. Jedna, co si pisal a potom spekulanti. Vinnik to na druhy den poprie, co sa deje aj teraz a ak nemas policiu, ktora na mieste rozhodne o vine, je problem s poistnym plnenim. Skonci to tak, ze o co menej budu nehodovkari jazdit von, to to viac budu PMJ riesit rozbite huby pred poistovnami
No, stacilo, nebudem zatrpknuty, ide weekend. Ale historia vzdy hovori, ze pokuty su zasadne v hornej hranici rozpatia a potencialne 20k je strasiak bez ohladu na bulvar."

aby som to troska osetril tento akt kopirovania je to z fora http://www.tunnigklub.sk

Aky mate vy nazor na novy cestny zakon ??? :wink:
Ford Focus 1.8 TDCi 85 kW HatchBack (3-doors) Bol ....
Galeria: https://forum.ford-focus.cz/viewtopic.ph ... 4&start=45
Obrázek

Wolf2

Re: Novy cestny zakon (SR)

Příspěvek od Wolf2 » 27.09.2008 16:03

Jsem pro ,něco takového by chtělo i u nás zavést.Domorodci začnou jezdit pomaleji a cizinci se nebudou vysmívat našim pokutám. Ještě zpřísnit postih za dávání a přijímání úplatku a vše bude ok :wink: A jak tak na to koukám Češi a Slováci potřebují nad sebou mít pořád bič ,aby se naučili pořádku na silnicích. :wink: "můj názor" :wink:

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 27.09.2008 19:47

toto je zaujímavé
Odobratie vodičského preukazu

- do doby – kým vodič nezaplatí pokutu za dopravný priestupok
to akože už nebudú šeky? hm.. v tom prípade by mali mat cajti to zariadenie, ktorým sa dá platiť kartou :roll:

_djproces
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _djproces » 27.09.2008 21:36

Ďalšie novinky

- možnosť odpracovať pokutu verejnoprospešnými prácami
- rozšírenie právomocí obecných policajtov na riešenie priestupkov proti zákazu státia, zastavenia a vjazdu.
- prevod držby vozidla prostredníctvom elektronickej služby
- možnosť vydania duplikátu tabuľky s pôvodným evidenčným číslom
- možnosť vydania duplikátu osvedčenia o evidencii v evidencii vozidiel z dôvodu straty, poškodenia alebo krádeže
- zužuje sa okruh povinného ohlasovania menších dopravných nehôd

Tamto sa mi paci :)
Obrázek
3.5.2004, 1,8TDCi 85kw, HatchBack, Moondust met., LED vzadu, Angel eyes vpredu, climatronic, PC, 4*airbag
old fofo
new fofo
Obrázek
Obrázek

WnemOne
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WnemOne » 27.09.2008 22:21

Inak u Vas v cesku mate bodovaci system nie ?, ako ho tam vnimate ???
Obrázek

jamaka
Test driver
Test driver

Příspěvek od jamaka » 27.09.2008 22:34

djproces - a to cervenym myslis ze nefunguje? ved to je normalny postup, stratis, nahlasis, a ides is pre nove osvedcenie.

A k pokutam - kazdy sup sup vybrat vsetky uspory a dat do penazenky, lebo za 500,- to uz nepojde. Rano sa zeleny zobudi, v noci mu stara neda a on bude cely den vyberat po 10000,- za akukolvek somarinu. Sak nie je urceny nejaky sadzobnik, tak si urci sadzbu aku chce. To nie je ako v DE - za takyto priestupok, takato pokuta. A ziadny priestor na korupciu, uplatky - jednoducho, viem co som spravil a viem kolko za to dostanem. Preto sa nemci na cestach spravia trosku inac ako u nas nasi soferi. V nemecku sa meria rychlost na dialnici, tak policajne auto stoji pomaly pri krajnici, aby si ho videl. Co uz. Ved statny rozpocet potrebuje nejaky prijem, tak odkial to najrychlejsie vybrat?
3D 1,8TDCi SPORT 85kW(116PS) 2003
3D 2,0 ST170 127kW(173PS) 2002

Wolf2

Příspěvek od Wolf2 » 28.09.2008 01:02

to jamaka - no vždyť tady to budeš vědět také kolik dostaneš ,10000 maximálně a když budeš hodný dostaneš slevu za 5000 ,jaký je rozdíl mezi DE ???? :lol: :wink:

WnemOne
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WnemOne » 28.09.2008 01:11

jj, tie skryte radary maju len jediny ucel, dostat z Teba prachy, lebo keby im islo o bezpecnost, tak vsade by boli radary vyznacene a aj policajne hliadky by nemerali na civil. autach ...
je to vsetko postavene na hlavu ... :roll:
Obrázek

Wolf2

Příspěvek od Wolf2 » 28.09.2008 01:19

když budou radary viditelně ,tak každý začne brzdit před radarem a za ním zase poletí jako kok.t ,a je to k ničemu .Pokud nebudeš vědět kde jsou tak tě to nutí jezdit neustále ve střehu a předpisově a ať mi někdo řekne ,že se pletu :wink:
WnemOne napsal -" jj, tie skryte radary maju len jediny ucel, dostat z Teba prachy" ne tahat z tebe prachy ,ale naučit tě jezdit podle předpisů ,je to od tebe maličko alibismus ,jen si stačí šáhnout do svědomí :wink:

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 28.09.2008 08:00

Určitě by se měřit mělo.Ale tak,aby to mělo hlavu a patu.Jako třeba tady...

Rejžování v Kolči

Já vnímám bodový systém jako dobrý nápad.Ale nefunguje.Pokuta z května přijde teď.Pokuta a přípis bodů by měl fungovat jako tytyty,ale s témhle zpožděním to efekt nemá.Dlouho trvá než si vůbec vzpomeneš.Agendu nezvládají.A to,že policisty pomalu nikde nevidíš a vozy s prominentními značkami ohrožující účastníky silničního provozu pořád jezděj.Je vidět,že zákon neměří jedním metrem.Já jsem z toho znechucen.

Koukal jsem na ten slovenský....to znamená,že nemůžu za jízdy posvačit či se napít,co? 8O
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

WnemOne
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WnemOne » 28.09.2008 08:48

az tak nesuhlasim, pritomnost hliadky (na normalnom policajnom aute ma podla mna vacsi ucinok, ako civilne auto v kricku) .vidis hliadku, aspon pribrzdis, nevidis hliadku zaplatis, co si dosiahol ? to, ze ked je tam hliadka, ludia pribrzdia, ked je tam skryty radar, tak kazdy 10 blbec zaplati ... ucinnost :
-kazdy zabrzdi pri viditelnej hliadke
-Kazdy 10-ty zaplati pri skrytom radare

vidim to aj na dialnici, ale aj na inych cestach, ked len prejdu okolo na chvilku podla mna sudny clovek, co nechce zaplatit pokutu sa trochu umravni.

Ja nehovorim, ze nechcem skryty radar aby som mohol lietat, ja hovorim, ze skryty radar nema taku ucinnost!
Obrázek

staroch
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od staroch » 28.09.2008 10:37

Předesílám, že nejsem žádný závodník a rychlost nemám ve zvyku překračovat.
rozhodně je celý náš systém postavený na represi a je slepě zatíženo na rychlost.

Mám najeto cca 400 000 km, což není zas tak moc, ale za tu dobu jsem zažil problém s rychlostí jen v následujících případech:

1. blbec přepálí zatáčku - ale to se často stane i vrámci povolené rychlosti. :wink:
2. Velký problém je když někdo překročí rychlost o hodně, třeba o 100km/h. Protože ostatní s jeho rychlostí nepočítají a vjedou mu tam.

Zatím jsem nezažil situaci, že by někdo vyvolal kolizi přikročením rychlosti o 10 nebo 20km/h.

Naopak jsem zažil opravdu hodně kolizních situací způsobených
1. nedáním přednosti!
2. nedáním blinkru naposledy při předjíždění cyklisty!
3. Neosvětleným cyklistou,
4. a agresivní jízdou (ale vrámci povolené rychlosti) - naposledy mi měla dát přednost čtyřkolka, ale on se rozhodl, že to zašlápne na poslední chvíli tak, abych projel jen pár cm od něho. Tak jsem myslel, že to neubrzdí a šlápnul jsem na brzdu. Kdyby za mnou jel nějaký nepozora, mohl být problém.
5. Jo a ještě nás jednou na přechodě málem celou rodinu přejelo auto, kterénás pouštělo a zezadu do něj napálil další. Ale ten zase nejel rychle. Vyjížděl ze zatáčky a nevšimnul si, že tam stojí auto. Mohl jet tak 40km/h.

Takže co z toho vyplývá? Asi že měření rychlosti je jediné měřitelné. Ostatní se nechá tak a snad to nějak dopadne. O to víc se přidá na pokutách toho měřitelného. Tak to asi bylo. :wink:

A o té represi?
Za první republiky se tolik pokut nedávalo, ale podle mého otce, byl pořádek. Kdykoli někdo udělal něco špatně, objevil se policajt a řekl - to se nesmí a jestli vás ještě jednou uvidím, dostanete pokutu.
A dnes? Máme jednosměrku a jpolicajti se postaví tam, kde se do jednosměrky může vjíždět, takže když někdo jede omylem z druhé strany, oni všem pomáhají a všechny chrání tím, žo jej nechají celou tu jednosměrku projet naopak a když to dobře dopadne, tak mu dají pokutu a řeknou mu, že mohl někoho zabít! Proč se nepostaví na opačnou stranu aby té nebezpečné situaci zabránili?
Proč je v německu méně nehod i když se tam jezdí rychleji?

Myslím, že je to tím, že je méně propagace než v rakousku a německu. My víme kolik dostaneme za jaký přestupek, ale nevíme na co je to dobré, když jezdíme správně.

Kurńa na mě dneska asi spadla knihovna :lol:
FOFO TDDi 1,8 66kw 2001+facelift. fotoweb:https://www.foto-michalek.blog.cz

Obrázek
Život je jen krátký odraz měsíce na kapce vody padající ze zobáku letícího vodního ptáka.

Wolf2

Příspěvek od Wolf2 » 28.09.2008 10:48

Jedna malá otázka : proč němčour v Německu jezdí předpisově a jen překročí CZ hranice a jezdí jako prase ???? Proč Čech jezdí po republice jako prase a vyjede za hranice AT,DE a td. a jezdí jako připosraný a snaží se jezdit podle předpisů ?????? Vysvětlit prosím ????? :wink:

Jemar
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Jemar » 28.09.2008 11:30

Němci nás stále mají za banánovou republiku a naopak pokuty u nich by nám asi nadlouho rozvrátily rodinné rozpočty.

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 28.09.2008 11:40

Wolfe2,taky né každý.Po dálnici jedou rychleji než 130km/h,protože jsou tak zvyklý,ale to tak jezdí i 3/4 našeho národa.Ale vjede do obce a jede 50km/h...Tam kde by to bylo moc,tak i pomaleji.Nikdy se mi na kole nestalo,že by mě nějaký němec nametl při předjíždění...Prostě je to v nich... :wink:
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

Odpovědět

Zpět na „Pokec“