Nabíjení baterie

Chcete s něčím poradit nebo se podělit o radu s ostatními?
Moderátor:foki
Odpovědět
Peteer
Nováček
Nováček

Nabíjení baterie

Příspěvek od Peteer » 22.02.2011 08:06

Ahoj, chtěl bych od Vás poradit, již jsem zde řešil odblokaci rádia a byl jsem velice spokojen i když to byla práce na 2 hodiny ale dopadlo to nakonec nad míru spokojenosti.
Chtěl bych poradit s baterií, máme ji v autě už 3 roky, nikdy jsem autobaterii nenabíjel ani nevyndával a když ráno startuji(přeci jen je teďka docela zima), tak už je hodně slabá a nechce se jí. Takže se bojím abych vůbec nastartoval v příštích dnech :D
Chtěl bych se tedy zeptat jak se baterie nabíjí, jakou koupit nabíječku, jak dlouho to trvá, jak se vyndává. Díky moc za rady, je super že se můžu takhle na někoho obrátit :Dancer: , v servisu si hnedka řeknou :palec_dolu: prachy

VH123
Zkušený
Zkušený

Re: Nabíjení baterie

Příspěvek od VH123 » 22.02.2011 09:19

Ahoj, baterku snad musí umět vyndat každý, ne? Sundáš kryt, odšroubuješ textilní pásku co jí přidržuje (aspoň doufám že si to pamatuju dobře, plete se mi to s Fiestou), povolíš a odpojíš -, povolíš a odpojíš + a baterku vyndáš. V tomhle pořadí je to lepší, když si škrtneš při odpojování - kabelem o kostru, nic se nestane. A když škrtneš + o kostru, taky se už nic nestane, protože - už je odpojený. Docela užitečný je udělat si pomůcku z nějaké malé 12 V baterky (mám malou gelovku 1,4 Ah jako záložní do alarmu) a zapalovačového konektoru. Zapojit těsně před odpojením baterky, ušetříš si nastavení hodin, kódu rádia a nevyresetuje se ŘJ motoru.
V Lidlu měli šikovnou pulzní nabíječku za 500, pořídil jsem a spokojenost. Měla by podle krabice být vyrobená v Německu a bratranec (elektro ing., veteránista a motorkář) mi jí doporučil. Možná jí trefíš někde v akci. http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/lidl_cz ... x_8487.htm
Vojta

Peteer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Peteer » 22.02.2011 09:33

VH123 píše:Ahoj, baterku snad musí umět vyndat každý, ne? Sundáš kryt, odšroubuješ textilní pásku co jí přidržuje (aspoň doufám že si to pamatuju dobře, plete se mi to s Fiestou), povolíš a odpojíš -, povolíš a odpojíš + a baterku vyndáš. V tomhle pořadí je to lepší, když si škrtneš při odpojování - kabelem o kostru, nic se nestane. A když škrtneš + o kostru, taky se už nic nestane, protože - už je odpojený. Docela užitečný je udělat si pomůcku z nějaké malé 12 V baterky (mám malou gelovku 1,4 Ah jako záložní do alarmu) a zapalovačového konektoru. Zapojit těsně před odpojením baterky, ušetříš si nastavení hodin, kódu rádia a nevyresetuje se ŘJ motoru.
V Lidlu měli šikovnou pulzní nabíječku za 500, pořídil jsem a spokojenost. Měla by podle krabice být vyrobená v Německu a bratranec (elektro ing., veteránista a motorkář) mi jí doporučil. Možná jí trefíš někde v akci. http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/lidl_cz ... x_8487.htm

ta nabiječka vypadá dobře a cena také, to mají teď v každé Lídlu?
Jinak se zeptám, co se stane když nepřipojím žádný zdroj - reset řídící jednotky motoru atd. Rádio kód již mám takže to není problém a hodiny si také nastavím, ještě nějaký problém by mohl nastat?
Ještě jsem četl, že je třeba nějak baterii dolít vodou je to tak?

Peteer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Peteer » 22.02.2011 09:34

ta nabíječka z Lídlu se připojí normálně do 220ky do zásuvky?

VH123
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od VH123 » 22.02.2011 09:59

Aktuálně v akci není, kupoval jsem ji v půlce ledna. Třeba jí podle obrázku najdeš jinde.
Ano, je na 220 V.
O resetu ŘJ a naučení toho najdeš na fóru hromadu, je tady kouzelné tlačítko Hledat.
Vojta

Peteer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Peteer » 22.02.2011 10:27

VH123 píše:Aktuálně v akci není, kupoval jsem ji v půlce ledna. Třeba jí podle obrázku najdeš jinde.
Ano, je na 220 V.
O resetu ŘJ a naučení toho najdeš na fóru hromadu, je tady kouzelné tlačítko Hledat.

jj koukal jsem na to, nic se nestane, jen to rádio, hodiny a ty dojezdy okna - (víš jak se nastavují)?

liskanet99
Junior
Junior

Příspěvek od liskanet99 » 22.02.2011 10:35

Ahoj ja nabijim neodpojenou baterku nechce se mi s tim hrkat pokazde kdyz ji nabijim jelikoz autem v zime nejezdim tak dobijim casteji, ale nemam pulzni nabijecku - pulzni pry nema rada elektronika v aute pri nabijeni s neodpojenou baterkou.
Ford Focus II, r.v.2005, 1.6 Ti-VCT Titanium, Aquarius Blue Galerka
Mercedes-Benz Vaneo, r.v.2003, 1.9i Ambiente Stříbrná

Peteer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Peteer » 22.02.2011 10:38

liskanet99 píše:Ahoj ja nabijim neodpojenou baterku nechce se mi s tim hrkat pokazde kdyz ji nabijim jelikoz autem v zime nejezdim tak dobijim casteji, ale nemam pulzni nabijecku - pulzni pry nema rada elektronika v aute pri nabijeni s neodpojenou baterkou.
problém u mě je v tom že mám auto před barákem a nemám tam nikde proud 220 takže nemůžu nabíjet auto venku, musím baterku odpojit. Nějaké zkušenosti jaká nabječka je nejlepší nebo je to fakt jedno?

Standa.64
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Standa.64 » 22.02.2011 18:12

Nabíjení baterií to je fakt alchymie.Co člověk ,to názor.Pokud je baterie vydudlaná,tak ji elektronické nabíječky nabíjet nechtějí.Není to tak dávno co kolega nabíjel lídlovskou nabíječkou 72Ah autobaterii ,která už neotočila startérem a nabíjela nejdřív proudem 3.8 A a po necelé minutě se přepla na 1.2A.Pokud by ta baterie měla 50% kapacity tak do plného nabití by měla nabíjet aspoň 30 hodin.Ovšem po 5 hodinách nabíjení se na nabíječce rozsvítila kontrolka plné kapacity.Po připojení klasické nabíječky byl nabijecí proud 5.4A .Nechal to tedy nabíjet asi 3 hodiny a namontoval do auta.Nastartoval celkem dobře a doma v garáži dobíjel klasikou znovu až do rána.Ráno prý nabíječka nabíjela ještě necelou 1A.Tak nevím jestli,ty elektronické jsou dobré, nebo jenom "šidítka"V Lídlu stojí 500 Kč a na internetu pulzní i 4000Kč.Kdo má třeba v motorce gelovku,tak je to asi dobrá volba,ale moc nevěřím,že by dokázala nabít 120Ah baterii do plné kapacity ,jak píšou v návodu.Rád bych uvítal třeba nějaký test autonabíječek,nebo vyjádření nějakého nezávislého odborníka ,jak správně nabíjet a hlavně jakou nabíječku zvolit.
Kuga ST-Line X 2.5 Duratec Hybrid AWD Solar

C-Maxis
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od C-Maxis » 22.02.2011 19:02

Nabijeni je mozna alchymie, ale dle meho relativne zbytecna. V aute ta baterka taky dostava zabrat.
Pokud zacnu nabijet relativne obycejnou (ne elektronicky rizenou) nabijeckou, tak zacina na proudu 6A, coz je jeji maximum. A v prubehu nabijeni, jak stoupa napeti na baterce, tak proud se snizuje az nekam pod 0,3A. Ty pulzni potvory maji vetsi sanci ozivit hluboko vybite baterky, pokud se ovsem ta baterka bude nabijecce libit.
Ale porad je potreba myslet na to, ze baterka je spotrebak.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Peteer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Peteer » 22.02.2011 19:24

tak tedy dotaz do pranice - mám koupit nabíječku a nebo radši novou baterku?
Případně jakou nabíječku - máte zkušenosti?

C-Maxis
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od C-Maxis » 22.02.2011 22:02

To je tezky. Zalezi, co to je za baterku, jak je stara ...
Asi je ta nabíjecka pruchodnejsi a stejne se hodi.

Ja v mazde 1,7D mel baterku asi 8 let starou (origo japan) a porad to tocilo na jedno otoceni. A pak mas baterky, co za 2 roky jsou kaput. Ale Fordi maji baterky celkem solidni.
Ford Focus C-MAX, GHIA 1,6 TDCi 80kW DPF, 2007 pred FL Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Rady, nápady a dotazy“