Rekonstrukce bytu - tipy a triky

Moderátor:Quickie
Infinter
Zkušený
Zkušený

Rekonstrukce bytu - tipy a triky

Příspěvek od Infinter » 18.03.2011 13:18

Začínám kompletně rekonstruovat byt, a při postupné tvorbě rozpočtu mi začínají šednout vlasy.. Takže pokud by někdo měl dobré rady ohledně odhlučenění zdí a stropů, podlah, zařizavacích předmětů, případně tipy kde rozumně nakoupit stavební materiál a vše co je k tomu potřeba, tak se pochlubte ;)

Za odměnu vám sem dam nějake fotky, ale otázka je kdy :?:
FORD Focus kombi 1.6 74KW 2002 --> Fofík by INFINTER
Obrázek Obrázek Obrázek
Dodržuji stejný počet zanoření a vynoření!

misoo
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Re: Rekonstrukce bytu - tipy a triky

Příspěvek od misoo » 18.03.2011 13:48

zalezi aky mas velky byt a aky rozpocet, to je cele :wink:
hlavne je zachovat patricnu postupnost, ne najprv vymalovat a potom riesit elektriku :twisted:

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 18.03.2011 15:41

taky jsem si říkal, že bourání nechám na konec, ptž se při tom hodně práší :mrgreen:

Je to 2+1, cca 60 m2. Rozpočet nic moc, tak 300 s tím, že si vybourám sám, sádroš, podlahy a dřevěné věci snad zvládnu..
Obrázek Obrázek Obrázek

Blackhawk
Test driver
Test driver

Příspěvek od Blackhawk » 18.03.2011 15:43

nejak divne vyzera ta stranka, asi maju nejake problemy, ale mozes kuknut sem: http://www.modrastrecha.cz/

su tam celkom dobre napady a rady, len to treba prelustrovat a posturat sa v tom

NEEO
Test driver
Test driver

Příspěvek od NEEO » 21.03.2011 21:07

Zrovna taky přebudovávám byteček-zítra dám pár foteček.jinak udělat novou elektriku,vodu,plyn,odpady-sádrok. stropy,nové podlahy a malby.Ono v bytě toho moc nevymyslíš-hlavně udělat věci nejdůležitější a ty co hodně zaprasej byt-podlahy a malování nech na konec.nazačátku vše co se týká bourání a řezání.já už se blížím ke konci-naštěstí mám spoustu kamarádů řemeslníků co jsou TOPšiovní,tak to jde lepší než přez firmu a líp uhlídáš co se ti v bytě děje.práci čest. :cooler:
Ford focus 1,6i 16v ZETEC SE, Combi Trend, r.v.2002
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 22.03.2011 05:59

Tak nějak to mám v plánu taky. Zrvona v krbu topíme s parketama z budoucí ložnice :D

Jinak co se týče kamarádů, tak mě přijde že ty ceny jsou stejné jako u cizí firmy :(

A kde jsi nakupoval sanitu? Na netu, nebo v kameným?
Obrázek Obrázek Obrázek

pkadecka
Test driver
Test driver

Příspěvek od pkadecka » 22.03.2011 08:00

Pravidlo číslo 1: všechno musíš udělat hned, ještě než se nastěhuješ. "To se udělá časem" = "to se neudělá nikdy".

Jestli chceš dělat plovoucí podlahu, tak se musí pokládat na rovnou zem, jinak se ty desky někdy i rozpojej. A ta naše navíc strašně vrzala, jestli to bylo taky křivou podlahou nebo prostě že byla levná, nevim. Novej byt jsme koupili s hotovou dlažbou a do ostatních místností jsme dali koberce nebo PVC.

Lepší je všechno si udělat sám než to svěřit řemeslníkům. Bude ti to možná trvat dýl, budeš se muset něco naučit, ale ve finálu to bude lepší než od "profesionála".

Že máš řemeslníka v rodině nebo kamaráda, není záruka, že to není lempl.

Starou elektroinstalaci, pokud je v hliníku, je nejlepší zrušit a udělat novou v mědi. Což je ale dost práce. Já jsem starý dráty nechal, ale vyměnil jsem všechny zásuvky a vypínače (starý byly stejně hnusný). Méně je někdy více, nakoupil jsem snad nejběžnější řadu, tj. ABB tango. Výhoda je i v tom, že se pro ně dělaj distanční rámečky (dělá je Kopos), takže když máš ve zdech mělký krabičky, jednoduše je podložíš a nemusíš nic pracně sekat nebo vrtat. Ne, netluče to do očí. Na všechny hliníkový dráty jsem dal pérový svorky (neboli wago), snad to bude lepší než šroubový svorky. Prodává se na to i nějaká vazelína do těch pérovejch svorek, snad aby ten hliník neoxidoval. Tu jsem tam nedal.

Po obvodu místnosti jsem dal podlahový lišty, vypadá to pěkně, navíc jsem do nich schoval ethernet kabely. Na montáž těch lišt jsem použil částečně zatloukací hmoždinky, ale ty se nedaj použít do dutejch cihel a taky někdy byla ta díra tak těsná, že se začal ohejbat ten zatloukací vrut. Do dutejch cihel jsou lepší tyhle hmoždinky (nebo podobný, co se rozvíraj už od začátku a nemaj takovej ten holek krk):

http://www.naradiprofesional.cz/fischer ... -60-25-ks/

Rozmysli si, kde chceš mít vypínače, abys po nastěhování nezjistil, že jsou na druhý straně místnosti než bys potřeboval nebo moc vysoko atd. To samé zásuvky 230V, případně anténní, datové zásuvky atd.

Pokud do bytu vede telefon, kabelovka, atd., určitě ty kabely zachovej i když nejsou aktivní a udělej normální zásuvky. Není nic blbějšího než pak tahat kabely pofidérně pod kobercem a zásuvku volně pohodit někam do prostoru nebo přišroubovat na zeď nějakou vopičárnu. Taky se může hodit mít připravený UTP kabel (ethernet) od vchodu někam do obýváku nebo k psacímu stolu (kde bude počítač), v panelákách často bývá nějaký provider typu beztrát na střeše a jednotlivé byty připojit právě ethernetem - stejná situace jako s tou kabelovkou nebo telefonem. Lepší je tam ten kabel mít a nepoužít než nemít a pak si lámat hlavu, kudy ho natáhnout, abys o něj nezakopával.

Pokud budeš vrtat hodně děr do zdí, je lepší půjčit si nějakou lepší vrtačku, jednak snese větší zátěž a taky se s ní líp pracuje - i do betonu zajede líp než nějaká levná vrtačka ze supermarketu.

Nezapomeň i na věci, jako je topení, když bydlíš a máš všude nový koberce, tak je blbý, když někde začne stříkat voda. Pravděpodobně bude stačit vyměnit ventily (tím nemyslím termohlavice, ale ten vnitřek nebo celý téčko na kterym je ta hlavice našroubovaná), ale sám si musíš zvážit, jestli nevyměnit třeba i celý radiátory apod. Ale asi ne.
Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Citroën Xsara, 1.4i, 2004
Ford Focus Turnier, 1.6i, 2002

pkadecka
Test driver
Test driver

Příspěvek od pkadecka » 22.03.2011 12:17

Jo ještě jeden tip a trik bych měl. V panelákách bývá zvykem dělat větrací díry do obvodový zdi v kuchyni v místě, kde je špajz, tak si rozhodni, jestli je budeš chtít využít. Původní špajz je vlastně vestavná skříň, jednu stěnu tvoří ta děravá obvodová zeď, druhou taky malá zeď, mezi tím jsou nějaký regály a má to samozřejmě dveře z dřevotřísky. Když to budeš rušit (nejblbější bude vybourat tu malou zeď, pokud už to neudělal někdo před tebou) a dělat novou kuchyňskou linku, tak buď to udělej tak, aby ten špajz luftoval a nebo, pokud nechceš aby luftoval, tak ty díry zacpi montážní pěnou nebo jiným vhodným materiálem. My jsme koupili byt s novou linkou a ty větrací díry tam nechali, jenže špajz větranej není, je tam dřevěná (dřevotřísková) deska od země až do stropu. V praxi to funguje tak, že luftuje takovej meziprostor asi 10cm, od něj se ochlazuje ta dřevotřísková stěna špajzu, uvniř pak kondenzuje voda a to docela fest, v horším případě tam kvete i plíseň. K těm dírám se bez rozebrání špajzu nejde dostat, takže zacpat je nebude zrovna jednoduchý. Navíc v tý kuchyni slušně táhne. Prostě řemeslníci zase něco posrali, měli ty větrací díry zaslepit, když tu linku stavěli a viděli, že stejně nebudou větrat ten špajz. I kdyby tam nacpali hard nebo zmuchlaný noviny, bylo by to OK. Jenže to by museli použít mozek :-(
Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 22.03.2011 13:55

Teda to je sloh, si to budu muset přečíst ještě jednou ;)

Tak asi trochu přiblížím plány. Je to cihla - odpadávají starosti s panelem. A stavím si to sám, teda co zváldnu, na odpady, vodu a elektriku si fakt netroufám.. Elektrika bude celá nová, takže se s tím natahají datové kabely. Zásuvky - líbí se mi Unica colors dám si barevné rámečky podle barvy zdí. Kabelovka je, tu zachovám, dám kabičky do obýváku i ložnice. Stejně tak net. Jinak jsem vytrhal kabely od telefonu a asi rádia, či co to bylo. Pevnou totiž neplánuju, ale je otázka jestli jí nezachovat do budoucna :?: Možná by mi někdo kdo má net na pevné, mohl říct co ho to stojí a jak je spolehlivý.

Podlahy - staré parkety vytrhat, dát OSB desky pro rovinnost a plovoučku. V kuchyni lino (kvůli výšce podlahy, aby se nezvyšovala), do chodby a koupelky dlažba.

Stěny a strop - pnetrace a perlinku, pak štuk a malba. V ložnici si udělám SDK předstěnu a strop kvůli hluku. Tady bych se chtěl zeptat jestli to někdo máte a jak se to osvědčilo? Chci dát 100 mezeru od zdi, do ní 60mm izolace (asi nějakou dražší protihlukovou) a pak SDK 12,5mm, možná 15mm.

Nejhorší pro mě je asi koupelna, málo místa a špatná dispozice (asi jako vždy:D). Tam chci prohodit umístění vany a WC, chci aby bylo každé zvlášť, ale zároveň víc místa na rohovou vanu. Bude problém s napojením odpadu WC do kanalizačního svodu, ale snad odpad schovám pod sokl.

Radiátory netuším jestli vyměním nebo ne, jsou staré litinové. Přitom by se tam vešli krásně ty placaté, jsou všude udělané niky. Ale to je spíš otázka peněz a taky počasí, abych to mohl vypnout v celém vchodu topení.

Jinak co se týče prací, tak asi až mi tam budou dělat zedníci, plánuju si vzít dovču a být tam s nima. nerad bych aby na něco zapomněli, nebo to opravovali.

jen jsem myslel že budu v dubnu bydlet a to se asi nepovede :(
Obrázek Obrázek Obrázek

pkadecka
Test driver
Test driver

Příspěvek od pkadecka » 22.03.2011 14:50

Hlavně si zjisti, jak to je s těma zásuvkama, resp. s dostupnosatí, abys měl všechno v jednom designu - aby sis nenakoupil vypínače a elektrický zásuvky a pak se nedozvěděl, že datový se nedaj sehnat nebo nemaj zrovna tvoji barvu atd.

Telefon bych určitě zachoval, teda kvůli internetu, protože situace na trhu se může měnit, já jsem měl kdysi ještě ve starým bytě telefon + ADSL, pak jsem přešel na internet přes kabelovku od UPC, pak mě mistři z UPC nasrali, protože 10Mbit se začalo plazit 0,5Mbit a ještě mi tvrdili, že je to v pořádku, tak jsem UPC zrušil a přešel na naked ADSL, tj. ADSL bez nutnosti mít telefon a platit za něj. Je to v akci, první rok za 400 Kč, chtěl jsem to nejlevnější, tak mám 3Mbity, na to domácí brouzdání to stačí. Asi za 500 maj 8Mbit, kompletní ceník na http://www.termsnet.eu. Spolehlivost je dobrá, snad to nevypadlo ještě ani jednou nebo jsem si toho nevšim.

Takže tu dvojlinku zase natáhni, to neznamená, že když to teď není výhodný a teď to nechceš, že za dva roky nepřijde telecom nebo jinej operátor se supervýhodnou nabídkou. Případně to můžeš natáhnout rovnou UTP kabelem, pro ethernet se stejně používaj jen dva páry ze 4, na zeď dáš dvojitou datovou (na RJ45 konektory) zásuvku, na jedný zapojíš ty dva páry na 1,2,3,6 a na druhý jeden pár 4,5, druhej konec někam ke vchodovejm dveřím.

Osobně mám doma tohle:

http://www.triton.cz/cs/datove-rozvadec ... dec-rba-10

Dovnitř vede telefonní dvojlinka a ven je roztahanejch několik kabelů. Výhoda je, že se tam schovaj přístoje jako je ADSL modem/router, switch, wifi (i když se dá koupit všechno v jednom přístroji), VOIP brána, napájecí adaptéry a pak propojovací kabely - všechno je tam schovaný a jestli máš nebo plánuješ děti, tak pak nebudeš řešit, proč zase nejde net, protože batole ty blikající krabičky strašně zajímaj - ten rozvaděč je zamykací. Jedna dvojitá ethernetová zásuvka je za televizí i když zatím nemá využití, další dvě jsou u psacího stolu a pak ještě vede jeden rezervní kabel "co kdyby" přes další dvě místnosti (je schovaný v lištách).

Něco k oknům, jestli jsou tam už nový plastový, tak zkontroluj jak je na tom omítka kolem rámů, my jsme během zimy zjistili, že v jednom místě je škvíra, chtělo by to opravit, ale to je na zedníka a pak ten kousek znova vymalovat.

K malování - nejlepší je IMHO vymalovat všechno bíle a hlavně jednou barvou, ne abys koupil tu výhodně primalex, pak zas v akci jupol, případně i těch primalexů je víc druhů, tj. plus, polar a neni to to samý. Jestli budeš někde malovat přes starou malbu, tak jedině pokud je taky bílá, například zelená se bílou blbě zakrejvá a úplně nejhorší je nějakej vzor udělanej válečkem - za to by snad měli za úsvitu popravovat, to je jako plastická mapa, to je lepší rovnou oškrábat. Ale ty budeš dělat novej štuk, tak to je v pohodě. Samozřejmě někomu se líbí vymalovat barevně, proč ne, prodávaj se už hotový odstíny, takže nemusíš ani dělat experimenty s mícháním. Podle mě ale v jednoduchosti je síla, všechno bílý zjednoduší opravy a bílá se hodí ke všemu, takže pak nemusíš řešit, jestli by se ta nová sedačka / koberec / nábytek hodí k barvě zdí v obýváku...

Hlavně to neuspěchej, jestli nemusíš přespávat pod mostem, tak je jedno jestli budeš bydlet v dubnu nebo v květnu, hlavně když bude všechno v bytě hotový a udělaný tak, jak jsi chtěl.
Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 22.03.2011 20:55

No, tak o té dvojlince ještě popřemýšlím ;)

Jinak jsou okna tak 2 roky, takže už jsou sedlé a myslím že po zapravení to bude držet.

Co se týče stěn a stěn a stropů, tak mi bylo doporučeno dát na oškrabanou zeď penetraci, lepidlo, penetraci a pak štuk.. dokonce se prý i penetruje před malbou.. Je fakt že omítky stojí za prd a jak se do toho sáhne, hned je velký kus venku.. Sice se mi to opět o něco prodraží, ale zase by mě štvalo po každé hmoždince nebo hřebíku sádrovat..

Malba bude barevná jen místy, ještě nejsme rozhodnutí jakou a kde. Ale vzhledem že chceme mít obývák ladený do "černo/bílé" tak tam moc barev nebude, ale kuchyň a chodba asi jo..

Jinak jsem dneska hodil do konťáku starou linku, takže už máme prázdný byt. Už se těším na drobnosti typu sestavování nové linky :bravo22:
Obrázek Obrázek Obrázek

Lexie
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lexie » 23.03.2011 19:33

Ahoj. Nevim, jeslti to tu uz zaznelo, ale material bych rozhodne kupovala v Castorama (v Polsku). Ja na tohle prisla pri rekontrukci koupelny... Byla jsem obhlizet dlazbu a obklady, neco se mi hodne libilo,ale rekli mi, ze se to vozi z posla a dodavka je 3 tydny... cenove za m2 to bylo pres 500...
Tak jsem zajela primo do polska a objevila Castorama - neco jako horbach velikosti makra. Tu dlazbu tam meli, ale za uplne jinou cenu...
Doporucuji tam zajet min. na jukandu. Na tom se da fakt hodne usetrit.
Ford Focus, 1.6 16V, 01/2000, HB / silver mazlik
Obrázek

Mira
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mira » 23.03.2011 20:07

Ahoj, tak my máme rekonstrukci bytu za sebou. Přispěl bych jen malou troškou ze svého: místo lina do kuchyně bych ti doporučil vinylovou podlahu Thermofix :idea: Tuto podlahu máme v celém bytě kromě koupelny a WC a jsme s ní maximálně spokojení. Na první pohled bys řekl, že je ta podlaha dřevěná :wink: Neklouže jako plovoučka a ten dekor dřeva má dokonce povrchovou úpravu ve stylu dřeva - jakoby takové jemné vroubky. V kuchyni jsme pouze vylili podlahu a pak se to přímo lepilo. Jsou to pásy o rozměrech 90x15 cm. Pár fotek přímo z akce pro představu přikládám.
V obytných místnostech jsme po vytrhání parket a podkladových desek instalovali podkladové desky fermacell na které jsme pak taky přímo lepili podlahu Thermofix.

Pro zvýšení komfortu bydlení bych si pod ně asi nechal dát podlahové vytápění, resp. samoregulační podlahový topný kabel viz. http://www.storc.cz/t2red.html - na tuto stránku jsem narazil před nedávnem při študování jaký systém si necháme instalovat do svého nového RD, takže toto nemáme vyzkoušené :idea:

Držím palce a než začnete, tak si vše 2x rozmyslete. A je pravda, že co neuděláš hned to už v budoucnu budeš dodělávat horko těžko :wink: :palec_nahoru:
Přílohy
lepení podlahy Thermofix
lepení podlahy Thermofix
vylití podlahy v kuchyni a chodbě
vylití podlahy v kuchyni a chodbě
hotový obývák (léto 2006)
hotový obývák (léto 2006)
lepení podlahy Thermofix na fermacellové desky
lepení podlahy Thermofix na fermacellové desky
pokládka fermacellových desek obývák
pokládka fermacellových desek obývák
Byl: FFI 11/2002 Galerie Byl: FFII 12/2008 LPG Galerie - prodán s 340tis. km na tachu
Je FFIII 9/2017 Galeriea opět jedeme na LPG

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 24.03.2011 06:53

Lexie píše:Ahoj. Nevim, jeslti to tu uz zaznelo, ale material bych rozhodne kupovala v Castorama (v Polsku). Ja na tohle prisla pri rekontrukci koupelny... Byla jsem obhlizet dlazbu a obklady, neco se mi hodne libilo,ale rekli mi, ze se to vozi z posla a dodavka je 3 tydny... cenove za m2 to bylo pres 500...
Tak jsem zajela primo do polska a objevila Castorama - neco jako horbach velikosti makra. Tu dlazbu tam meli, ale za uplne jinou cenu...
Doporucuji tam zajet min. na jukandu. Na tom se da fakt hodne usetrit.
No, přiznám se že se mi do Polska nechce, není to za rohem, leda že bych měl cestu. Navíc těch obkaldů není tolik, aby se mi to vyplatilo.... Obklady a dlažbu do koupelny máme vyřešeny, budu nakupovat se slevou a i základní cena je levnější než v Hornbachu ;) Otázka je jak to dopadne se zařizovákama a bateriema, zatím jsem vždycky nakupoval s 15-25% slevou.
Obrázek Obrázek Obrázek

Infinter
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Infinter » 24.03.2011 07:18

Mira: díky za fotky, můžu mít ještě dotaz(y)? Na posledním obrázku vpravo máš vytažené husí krky? A na co jsou, že jsi je tahal podlahou? To bych možná mohl udělat pro kabely k reprákům, s nima jsem totiž vůbec nepočítal..

Jinak já budu muset dát OSB desky 12,5mm, protože na mám trámový strop se zásypem, a přes dřevěné polštáře jsou stará dřevěná prkna. Kvůli výškám podlah nemůžu jít moc nahoru, takže ty stré prkna překryji OSB pero drážka, slepím to flexi lepidlem a chytnu to šroubama k polštářům. Na vrch příjde klasická plouovcí podlaha. Do kuchyně budem mít Novilon Viva, je to imitace dlaždic na koso. Původně měla být dlažba, ale na tu není výška. Do chodby budu muset dát dlažbu kvůli výšce, ale design jsme ještě nevybrali..

Jo ještě mě napadlo, máte někdo bezpečnostní vchodové dveře (interiérové)? Mě trochu děsí ta cena..
Obrázek Obrázek Obrázek

Odpovědět

Zpět na „.. aneb co nelze nikam zařadit“