Kolísání napětí v závisloti na teplotě

Motor, převodovka ...
Moderátor:ZaQik
Odpovědět
houmr.85
Nováček
Nováček

Kolísání napětí v závisloti na teplotě

Příspěvek od houmr.85 » 29.05.2011 13:55

Ahoj, měl bych takový dotaz, zda jste se s tím už někdo nesetkal. Mám problém s kolísáním dobíjecího napětí. Situace je taková, když ráno nebo za chladného počasí nastartuju, tak mám napětí v pohodě 14,4 V (měřeno na přídavném teploměru s voltmetrem), při zapnutých světlech, ventilátoru, rádia... Prostě je všechno v pořádku. Ale přes den, když auto stojí na sluníčku, tak po nastartování mám napětí stabilně 13,5 V (to by mělo být napětí, které jde z altíku, když to nereguluje, je to tak?) Kontrolka nesvítí. Opět je to hodnota, která se drží i při zapnutých spotřebičích.
Zkoušel jsem už všechny možné kontakty rozdělávat a čistit, ale bez výsledku. Alternátor jsem venku ještě neměl, takže nevím v jaké je kondici, ale připadá mi to jako problém trošku někde jinde, než v samotném altíku. Když jednou regulovat může úplně v pohodě a jindy zase nic. Nový drážkový řemen jsem mu už taky dopřál.
Díky za vaše názory.
Martin
Ford Focus, 1,8TDDI, r.v.1999

xbobcz
Junior
Junior

Re: Kolísání napětí v závisloti na teplotě

Příspěvek od xbobcz » 29.05.2011 15:01

Ahoj,
podle mě je toto chování naprosto správné. Focus má inteligentní systém dobíjení řízený jednotkou motoru, který zohledňuje okolní teplotu.
Pokud je zima, tak se baterie dobíjí větším napětím cca 14,2-14,4V a pokud teplo tak stačí 13,5-13,8V. Při vyšších teplotách by totiž
docházelo ke zbytečnému zahřívání baterie a odpařování vody, kdyby tam bylo stejné napětí jako v zimě. Máš s tím nějaký problém,
že to nezvládá tímhle napětím baterku dobít nebo něco podobného? Pokud ne tak je to normální vlastnost ne chyba.
Focus II 1.8 TDCi

houmr.85
Nováček
Nováček

Příspěvek od houmr.85 » 29.05.2011 15:20

jj to vím, že to má inteligentní regulaci. Dva roky co auto mám, tak jsem měl vždy na voltmetru 14,4 V. Takže spíše proto to řeším.
Na začátku roku jsem měl měněné palivové čerpadlo a v servise mi promazávali registr chyb. Že by tam byla chyba, která nějak blokovala regulaci? Je pravda, že toto napětí 13,5 V se začalo objevovat, až bylo teplo. Ale i tak, po převzetí auta ze servisu, tak se napětí v jarních dnech pohybovalo cca 14,2V. 14,4 V jsou když je fakt chladno.
Necítím žádný problém na autě, že by se chovalo divně. Ale není to prostě v normálu jak jsem byl zvyklej po dva roky.
Martin

bigolin
Nováček
Nováček

Příspěvek od bigolin » 30.05.2011 07:45

Pro klid duse si zmer napeti primo na baterii, ale normalnim voltmetrem.

Ty pridavny voltmetry jsou hooodne orientacni a casto pekne kecaji v zavislosti mimo jine na okolni teplote, zvlast, kdyz ho mas namontovanej napr. nad autoradiem.
Focus combi 1,6 16V 08/2001
Obrázek

houmr.85
Nováček
Nováček

Příspěvek od houmr.85 » 30.05.2011 07:50

No sice to jo, ale potom jsem jezdil se zapichnutým multimetrem ve zdířce zapalovače a bylo tomu přesně tak, jak ukazoval voltmetr na teploměru.

Odpovědět

Zpět na „Motor“