Štart - odpálená poistka zapaľovania

Odpovědět
Stefanmic74
Nováček
Nováček

Štart - odpálená poistka zapaľovania

Příspěvek od Stefanmic74 » 22.08.2011 10:10

Zdravím. Mám Focus combi 1.8 Tddi, r. v. 1999. V máji t.r. som mal prvý krát problém so štartom. Po prejdení 20 km som odstavil motor a po 10 minútach som išiel znovu naštartovať a po nažhavení a otočení kľúčika všetko zhaslo. Štartér ani ťuk. Zistil som, že je vypálená poistka č. 8 - 30A (taká maxi poistka) v prídavnej poistkovej skrinke pri motore - poistka "Zapaľovanie". Tak som ju vymenil a motor naštartoval ako obvykle. Vraj sa to stáva... Pre istotu som si jednu kúpil aj do rezervy (mávajú ich iba v servisoch a v autotechnách, na pumpách takéto konské poistky nemávajú).
Inak batériu mám tam polročnú, tou to nie je.
Potom som bol aj na STK a všetko OK. Jazdil som a štartoval bez problémov.
No opäť sa to stalo. Tentoraz na najnevhodnejšom mieste - v Taliansku na čerpacej stanici (na dovolenke aj s rodinou v aute). Vymenil som teda vypálenú poistku za rezervnú, no aj tá sa vypálila. Tak som tam šupol z klímy, takú nepodstatnú a aj tú vypálilo. Potom ešte jednu a to už bola 40A, aj tá kaput. Vždy po výmene všetko naskočí - teda po otočení kľúčika svieti, no po nažhavení, resp. po zhasnutí kontroliek, keď idem spustiť štartér, poistka zhorí a štartér ani ťuk. Nakoniec som vymenil ešte jednu a auto sme roztlačili - motor chytil. Zašiel som takto do 500m vzdialeného servisu, kde som musel zase logicky vypnúť motor, lebo iba s kľúčikom otvorím kapotu. Talian (opravár) poštudoval elektrickú schému a pripojil nejaký merač a kázal mi naštartovať. No a motor chytil na prvý šup. Teda bez vypálenia poistky. Talian mi vysvetlil, že mám vadný štartér a potrebujem výmenu. Vzhľadom k ich vysokým cenám, doplnil som si iba poistky a ešte za hrsť rezervných a po návrate domov som si kúpil v AutoKelly BB štartér nový a vymenil ho. Odvtedy cca mesiac a pol som jazdil, štartoval, nijaký problém...
To som si myslel, že je po probléme. No včera asi 90 km od domova mi opäť zhorela poistka zapaľovania. Tak som ju vymenil a zasa chytilo normálne. Teraz to zasa štartuje normálne. Dokedy?!
Prosím o radu: Máte s týmto niekto skúsenosti? Čo to môže byť za problém?
Ford Focus combi 1.8 TDDi, ročník 1999

pkadecka
Test driver
Test driver

Re: Štart - odpálená poistka zapaľovania

Příspěvek od pkadecka » 22.08.2011 13:09

Mně je divný, že by zrovna kvůli vadnýmu startéru hořela nějaká pojistka - ten se totiž připojuje přímo na baterii bez nějakýho jištění. Bere si totiž stovky ampér. Kdyby byl problém přímo ve startéru, nebude hořet žádná pojistka i když to nebude točit.

Co relé startéru? Stáhni si elektrické schéma, najdi si tu pojistku a jdi po tom, co je za ní.
Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Citroën Xsara, 1.4i, 2004
Ford Focus Turnier, 1.6i, 2002

spanel
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od spanel » 22.08.2011 14:36

Startér se spouští pomocí cívky a ta bude mít svou pojistku. Viděl bych to na nějaký šlus na kostru s velkým přechodovým odporem.
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White

Stefanmic74
Nováček
Nováček

Příspěvek od Stefanmic74 » 07.11.2011 11:42

Po poslednej rade som zistil vôľu objímky na pluse na batérii, ktorú som dotiahol na fest. Odvtedy jazdím a zatiaľ poistku neodpálilo. Tak asi to fakt bolo zvýšením odporu pri štarte. Robilo to iba pri horúcom motore, tým si vysvetľujem to, že asi pôsobením tepelnej rozťažnosti vznikla väčšia vôľa a tým aj odporu. Ak bol len problém v tom, tak ďakujem. Ak to spraví znovu, ozvem sa...
Ford Focus combi 1.8 TDDi, ročník 1999

kuliii
Nováček
Nováček

Příspěvek od kuliii » 14.11.2011 16:53

ja som mal podobny problem a nakoniec sa prislo ze bol na jednom mieste odizolovany kabel a ten sa stale dotkol kovovej casti, z coho zisiel skrat a nasladne stale odpalilo poistku. ale ked si to uz vyriesil tak to nebude ono.

Odpovědět

Zpět na „Focus - naftové 1998 - 2004“