Zdravím. Mám Focus combi 1.8 Tddi, r. v. 1999. V máji t.r. som mal prvý krát problém so štartom. Po prejdení 20 km som odstavil motor a po 10 minútach som išiel znovu naštartovať a po nažhavení a otočení kľúčika všetko zhaslo. Štartér ani ťuk. Zistil som, že je vypálená poistka č. 8 - 30A (taká maxi poistka) v prídavnej poistkovej skrinke pri motore - poistka "Zapaľovanie". Tak som ju vymenil a motor naštartoval ako obvykle. Vraj sa to stáva... Pre istotu som si jednu kúpil aj do rezervy (mávajú ich iba v servisoch a v autotechnách, na pumpách takéto konské poistky nemávajú).
Inak batériu mám tam polročnú, tou to nie je.
Potom som bol aj na STK a všetko OK. Jazdil som a štartoval bez problémov.
No opäť sa to stalo. Tentoraz na najnevhodnejšom mieste - v Taliansku na čerpacej stanici (na dovolenke aj s rodinou v aute). Vymenil som teda vypálenú poistku za rezervnú, no aj tá sa vypálila. Tak som tam šupol z klímy, takú nepodstatnú a aj tú vypálilo. Potom ešte jednu a to už bola 40A, aj tá kaput. Vždy po výmene všetko naskočí - teda po otočení kľúčika svieti, no po nažhavení, resp. po zhasnutí kontroliek, keď idem spustiť štartér, poistka zhorí a štartér ani ťuk. Nakoniec som vymenil ešte jednu a auto sme roztlačili - motor chytil. Zašiel som takto do 500m vzdialeného servisu, kde som musel zase logicky vypnúť motor, lebo iba s kľúčikom otvorím kapotu. Talian (opravár) poštudoval elektrickú schému a pripojil nejaký merač a kázal mi naštartovať. No a motor chytil na prvý šup. Teda bez vypálenia poistky. Talian mi vysvetlil, že mám vadný štartér a potrebujem výmenu. Vzhľadom k ich vysokým cenám, doplnil som si iba poistky a ešte za hrsť rezervných a po návrate domov som si kúpil v AutoKelly BB štartér nový a vymenil ho. Odvtedy cca mesiac a pol som jazdil, štartoval, nijaký problém...
To som si myslel, že je po probléme. No včera asi 90 km od domova mi opäť zhorela poistka zapaľovania. Tak som ju vymenil a zasa chytilo normálne. Teraz to zasa štartuje normálne. Dokedy?!
Prosím o radu: Máte s týmto niekto skúsenosti? Čo to môže byť za problém?
Štart - odpálená poistka zapaľovania
-
- Nováček
Štart - odpálená poistka zapaľovania
Ford Focus combi 1.8 TDDi, ročník 1999
- pkadecka
- Test driver
Re: Štart - odpálená poistka zapaľovania
Mně je divný, že by zrovna kvůli vadnýmu startéru hořela nějaká pojistka - ten se totiž připojuje přímo na baterii bez nějakýho jištění. Bere si totiž stovky ampér. Kdyby byl problém přímo ve startéru, nebude hořet žádná pojistka i když to nebude točit.
Co relé startéru? Stáhni si elektrické schéma, najdi si tu pojistku a jdi po tom, co je za ní.
Co relé startéru? Stáhni si elektrické schéma, najdi si tu pojistku a jdi po tom, co je za ní.
Pavel Kadečka
Mazda 6, 2.0i, 2004
Citroën Xsara, 1.4i, 2004
Ford Focus Turnier, 1.6i, 2002
Mazda 6, 2.0i, 2004
Citroën Xsara, 1.4i, 2004
Ford Focus Turnier, 1.6i, 2002
- spanel
- Pokročilý
Startér se spouští pomocí cívky a ta bude mít svou pojistku. Viděl bych to na nějaký šlus na kostru s velkým přechodovým odporem.
Do 3.5.2020 byl: FoFo II COMBI, 2006, 1.8 TDCi, 85 kW, Diamond White
-
- Nováček
Po poslednej rade som zistil vôľu objímky na pluse na batérii, ktorú som dotiahol na fest. Odvtedy jazdím a zatiaľ poistku neodpálilo. Tak asi to fakt bolo zvýšením odporu pri štarte. Robilo to iba pri horúcom motore, tým si vysvetľujem to, že asi pôsobením tepelnej rozťažnosti vznikla väčšia vôľa a tým aj odporu. Ak bol len problém v tom, tak ďakujem. Ak to spraví znovu, ozvem sa...
Ford Focus combi 1.8 TDDi, ročník 1999
-
- Nováček
ja som mal podobny problem a nakoniec sa prislo ze bol na jednom mieste odizolovany kabel a ten sa stale dotkol kovovej casti, z coho zisiel skrat a nasladne stale odpalilo poistku. ale ked si to uz vyriesil tak to nebude ono.