Škubání, cukání, vibrace, netáhne - TDCi Automat. převodovka
- Lukas Spinar
- Nováček
Škubání, cukání, vibrace, netáhne - TDCi Automat. převodovka
Prosím o pomoc. Pokud to tu je už řešeno, tak se omlouvám. Hledal jsem, ale takový problém jsem nenašel. Mám Mondeo 2.0 96kw, TDCi, automat, dle tachometru najeto 100 000km. Moje problémy začaly cukáním. Když se motor zahřeje, tak při zařazení 4st. jedu kolem 50km/h a chci, aby auto jelo (lehce sešlápnu plyn, třeba do kopce, nebo i po rovince) začne cukat (opravdu nepříjemně a silně). Dělá to v rozmezí otáček 1500 - 2500 (Pod 1500 otáček převodovka neví jestli tam nechat rychlost nebo ne a tak to lítá mezi 1000 a 1500 hlavně tedy z kopce a tak nějak podivně to přibrzďuje). Jako kdyby to nemělo sílu a tah to utáhnout. Při větším sešlápnutí plynu se otáčky zvednou a začne v pohodě zrychlovat. Poté zařadí 5st. a rychlost kolem 90km/h i více dělá to samé, akorát v kratších intervalech. Při překonání 2500 otáček se cukání jakoby ztratí. Když přišlápnu až na podlahu, zrychluje, ale při dosažení rychlosti kolem 120km/h začne vibrovat a nepřestane, dokud nedám nohu z plynu. Vibrovalo by to až do maxima. Jsou to opravdu dost citelné vibrace (jako kdybych neměl vyvážená kola). Když jedu do kopce na 3st. a přeřazuje na 4st. kolem 3000 otáček, tak taky jakoby cukne, nic hrozného, ale je to tam. Poté přeřadí, ztratí tah a cuká. Další věc je, když přijdu ke studenému autu, nastartuju, otáčky lítají sem a tam v rozmezí asi 600. Po zahřátí občas taky lítají. Byl jsem s tím v servisu, ale nevědí čím by to mohlo být.
Díky za každou radu a nápad.
Díky za každou radu a nápad.
Naposledy upravil(a) Lukas Spinar dne 22.12.2011 11:11, celkem upraveno 1 x.
-
- Test driver
Re: Škubání, cukání, vibrace, netáhne - TDCi
Máš pocit že to jde z motoru nebo převodovky?
Možná bude lepší hodit aspoň krátke video toho jak to škube na 4 nebo 5,jde o to jak rychle jsou ty změny ot.,na 5 stupeň by to pokud je to od motoru nemělo byl nijak rychlé,pokud to bude někde od převodovky tak jo.Co v ručním režimu řazení?
Možná bude lepší hodit aspoň krátke video toho jak to škube na 4 nebo 5,jde o to jak rychle jsou ty změny ot.,na 5 stupeň by to pokud je to od motoru nemělo byl nijak rychlé,pokud to bude někde od převodovky tak jo.Co v ručním režimu řazení?
-
- Test driver
Jaký je rok výroby a jak dlouho si majitel 

Now: Mazda 6 2.5i GTA 2008
Ex: Ford mondeo Mk3 2.0 Duratec 107kw * Bmw e39 530Da 142Kw/420Nm....
Ex: Ford mondeo Mk3 2.0 Duratec 107kw * Bmw e39 530Da 142Kw/420Nm....
- Lukas Spinar
- Nováček
Brehowicz: Nejsem si jist. Byl jsem u KAPS na kraťoučké prohlídce. Tam mi mechanik řekl, že je to spíše motorem. Jakoby to v těch nižších otáčkách nemá sílu utáhnout a ta převodovka to rozpojuje a spojuje (zdá se mi, že kdyby tam zůstala rychlost, tak motor chcípne). Tím tomu pomáhá. Motor vylítne do vysokých otáček, auto akceleruje a jak to zase spojí, otáčky klesnou a cuká. Když chci udržet stálou rychlost, tak je to nesmysl. Zkoušel jsem manuální režim a je to úplně stejný. Nízký otáčky cuká přeřadím za 3 a v poho. Jak vytočím 3 tak vibruje. 4 ne a 5 jo. Dával jsem i tempomat nastavil jsem 90 a jel po přivaděči. Je tady takový mírný stoupání. Auto začne zabírat, cuká, převodovka to trošku rozpojí tím vylítnou otáčky nad 2500 a je klid. Jak to spojí opět cuká a pořád dokola. V těch nižších rychlostech, když se převodovka nerozhodne přeřadit, (mám tam za 4 a jedu do kopečka) tak místo cukání cítím vibrace a auto ne a ne akcelerovat. Dělá to hlavně při lehounkém přidání plynu. Přišlápnu víc a v pohodě, teda až na tu 5 a vyšší rychlost. Ještě jedna věc. Chci se rozjet do prudkého kopce. 1 v poho 2 v poho dá za 3 a mrtvý v tom musím sešlápnout plyn, aby to jelo zase dál. Prostě auto nemá sílu. Video zkusím natočit co nejdřív.
buceek07: Je to 3/2005 a majitelem jsem od listopadu. To mě na tom sere. Koupil jsem to na inzerát od soukromníka. 2x jsem auto projížděl dělal jsem s ním věcí a nic. Vše bylo v pořádku (teda se aspoň zdálo) pak jsem jel z Brna do Jihlavy po dálnici (na dálnici v poho rychlost kolem 160) přijedu do Jihlavy a jak auto chytlo nižší rychlost, tak to při záběru cuklo. Dělá to pořád častěji.
Jinak jsem byl u Forda a prý když to dělá ty vibrace tak to jsou poloosy. Nevím může to být více věcí najednou. Teď mě to párkrát hodilo do nouzáku (samozřejmě že se chyba neuložila), nakonec se načetlo nějaký čidlo vibrací motoru. Mechanik na to kouk a přišel mi říct, že tam je urvaný zobáček a že se samovolně rozpojuje. Že mi ho objednají za 600kč
jinak že čidlo 1800 kč, ale to pochybuju. Pravděpodobně to urvali nějací machři u BOSCHe, když předchozí majtel nechával čistit vstřikování. Ještě je tam dělaná revize hydrodynamického měniče, prý nechtěl tempomat držet rychlost.
Pokud je toho moc, tak se omlouvám. Snažím se to popsat co nejpřesněji.
Díky za reakce
buceek07: Je to 3/2005 a majitelem jsem od listopadu. To mě na tom sere. Koupil jsem to na inzerát od soukromníka. 2x jsem auto projížděl dělal jsem s ním věcí a nic. Vše bylo v pořádku (teda se aspoň zdálo) pak jsem jel z Brna do Jihlavy po dálnici (na dálnici v poho rychlost kolem 160) přijedu do Jihlavy a jak auto chytlo nižší rychlost, tak to při záběru cuklo. Dělá to pořád častěji.
Jinak jsem byl u Forda a prý když to dělá ty vibrace tak to jsou poloosy. Nevím může to být více věcí najednou. Teď mě to párkrát hodilo do nouzáku (samozřejmě že se chyba neuložila), nakonec se načetlo nějaký čidlo vibrací motoru. Mechanik na to kouk a přišel mi říct, že tam je urvaný zobáček a že se samovolně rozpojuje. Že mi ho objednají za 600kč

Pokud je toho moc, tak se omlouvám. Snažím se to popsat co nejpřesněji.
Díky za reakce

-
- Test driver
Čím přesnější popis tím líp
No vypadá to na zajíce v pytli
Jak se to chová když to hodně pomalu vytáčíš na volnoběh?Je tam to škubání při určitých ot. taky nebo je to jen pod zátěží?¨
Každopádně uvidíš co pomuže ta výměna čidla,ale ta revize se mi upřímně moc nezdá jak byla vubec odvedená.Do tohodle se chce pouštět málokdo.

No vypadá to na zajíce v pytli

Jak se to chová když to hodně pomalu vytáčíš na volnoběh?Je tam to škubání při určitých ot. taky nebo je to jen pod zátěží?¨
Každopádně uvidíš co pomuže ta výměna čidla,ale ta revize se mi upřímně moc nezdá jak byla vubec odvedená.Do tohodle se chce pouštět málokdo.
- Lukas Spinar
- Nováček
Když to vytáčím na volnoběh tak nic. Když je to studený tak taky nic, jede to jedna báseň. Krásně jde do otáček a funguje jak by mělo. Jak se to zahřeje tak při akceleraci to škube, ale jen při opravdu lehkém přišlápnutí plynu, jen aby to začalo zabírat. Když ho přidám víc, tak je to zase ok. No a ta 5 přestane jen když plyn pustím nebo když ho mám tak v půlce. Na dlouhý trati je to taky nah......, protože si musím pořád hrát s plynem. Jednině těch 110 se dá udržet (pokud nepotkám kopeček). Ještě mě napadá egr nebo ten elektronickej plyn, že to třeba nějak divně tahá nebo vysílá do řj nějaký bludy. Čidlo plynu? Nevím, podle mě nějaká blbos a při mém štěstí je těch blbostí víc.
-
- Test driver
Takhle to muže být defacto všechno.
Pokud není žádná chyba nezbyde než vylučovací metoda,nebo počkat až se to vadné posere uplně.
Beru to tak že jsi to měl napichnuté na fordí diagnostice, né nějaké krabičce.
Tak k vylučovací metodě
EGR koukni sem http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 68&t=27028 pokud máš jeden z těch prvních dvou zaslep a uvidíš jestli je to EGRkem
Dále skus rozpojit táhlo od ovl. turba jestli chodí uplně lehce v celém rozsahu.
U vstřiku by chyba měla zustat zapsana,čerpadlo taky.
Dělá to to těď na jedne naftě nebo už jsi bral na vicero čerpačkách,máš v nádrži zimní naftu nebo jezdíš ještě na letní?Máš to odlistopadu kdoví jestli to auto chvíli nestálo s letní naftou a je přituhlá.
Muže to být i zasraným filtrem paliva.......
Pokud není žádná chyba nezbyde než vylučovací metoda,nebo počkat až se to vadné posere uplně.
Beru to tak že jsi to měl napichnuté na fordí diagnostice, né nějaké krabičce.
Tak k vylučovací metodě
EGR koukni sem http://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 68&t=27028 pokud máš jeden z těch prvních dvou zaslep a uvidíš jestli je to EGRkem
Dále skus rozpojit táhlo od ovl. turba jestli chodí uplně lehce v celém rozsahu.
U vstřiku by chyba měla zustat zapsana,čerpadlo taky.
Dělá to to těď na jedne naftě nebo už jsi bral na vicero čerpačkách,máš v nádrži zimní naftu nebo jezdíš ještě na letní?Máš to odlistopadu kdoví jestli to auto chvíli nestálo s letní naftou a je přituhlá.
Muže to být i zasraným filtrem paliva.......
- Lukas Spinar
- Nováček
Jak nad tím tak přemýšlím, ono to vlastně cuká proto, že ta převodovka to rozpojuje. Kdyby to nerozpojila, tak tam jsou asi stálý vibrace a čím rychleji jedu tak jsou rychlejší, ale míň citelné. Co způsobí, když ten motor nejde za plynem nebo do otáček? To táhlo ovl. turba najdu kde? Bohužel nejsem mechanik. K tý naftě. Majitel s tím moc nejezdil, tak tam svítila rezerva a já jsem pak natankoval u omv. Teď tam mám určo zimní, tankuju na Shell říkali že je do -28°C. Zkoušel jsem i ten V-Pover a stejné. Pal filtr mám vyměněnej. Momentálně mám plnou, tak až vyjedu nádrž zkusím jinou čerpačku.
- Lukas Spinar
- Nováček
Prosím tě, to egr zaslepím jakým způsobem nebo čím? Z těch obrázků jsem nevysledoval kde je to zaslepené.
Jinak velké díky
Jinak velké díky

-
- Test driver
K EGR koukni který z typu tam a dej info
K turbu koukni jestli máš elektricky ovladane nebo podtlakově a dej info
Nafta je tímto mimo hru.
Motor za výkonem nepujde když spadne do nouzového režimu s blikajíci indikací žhavení v budíkach.
Stejně to vidím spíš k te převodovce-co ma co rozpínat když je man. režimu
,nějak se mi zda že tam něco prokluzuje buď v ní nebo spojka.
K turbu koukni jestli máš elektricky ovladane nebo podtlakově a dej info
Nafta je tímto mimo hru.
Motor za výkonem nepujde když spadne do nouzového režimu s blikajíci indikací žhavení v budíkach.
Stejně to vidím spíš k te převodovce-co ma co rozpínat když je man. režimu

- Lukas Spinar
- Nováček
Netuším jak přesně má fungovat ta převodovka, ale když jedu třeba 60 na 4 kolem 2000 otáček dupnu na plyn (ne na plno), nějak se to rozpojí, otáčky vyletí cca na 3000 a chvilku tam drží než to dosáhne odpovídající rychlosti (auto normálně zrychluje) a pak se to spojí a opět normálně zrychluje. Dělá to hlavně když chci náhle zrychlit a jsou tam vyšší otáčky. Je to hodně poznat v tom manuálním režimu, držím plyn na podlaze a jen řadím vyšší stupně. Jak ho tam dám trošku dřív, tak se to na chvilku rozpojí, ale zrychluje to plynule. Samozřejmě když sešlápnu až na doraz tak podřadí, ale to mi přijde jako nesmysl, protože ten motor cca nad 3300 otáček už moc nebere a jen točí. Nevím možná je to jen můj pocit. Před tím jsem jezdil z benzínem.
O tom výkonu. Chápu když je to v nouzáku, tak to nejede, navíc to má zvuk jak traktor. Ale to, že to nejde do výkonu jsem myslel bez nouzáku. Nikde nic nebliká, nesvítí, prostě normální provoz. Až mi přijde, že si to neumí dát 1 a 1 dohromady. Prostě si ten motor neumí s tou převodovkou popovídat řečeno laicky. Někdy přeřadí hned a někdy to chvilku trvá, tak 2s. Jo a ty vibrace jsou prostě při akceleraci. Je jedno v jaký poloze je plyn, jestli jedu do kopce nebo z kopce. Dokonce jsem je cítil i ve vyšší rychlosti bez přidaného plynu, ale tak o 90% nižší, jen minimálně.
Na to egr kouknu a turbo bych měl mít podtlakové.
O tom výkonu. Chápu když je to v nouzáku, tak to nejede, navíc to má zvuk jak traktor. Ale to, že to nejde do výkonu jsem myslel bez nouzáku. Nikde nic nebliká, nesvítí, prostě normální provoz. Až mi přijde, že si to neumí dát 1 a 1 dohromady. Prostě si ten motor neumí s tou převodovkou popovídat řečeno laicky. Někdy přeřadí hned a někdy to chvilku trvá, tak 2s. Jo a ty vibrace jsou prostě při akceleraci. Je jedno v jaký poloze je plyn, jestli jedu do kopce nebo z kopce. Dokonce jsem je cítil i ve vyšší rychlosti bez přidaného plynu, ale tak o 90% nižší, jen minimálně.
Na to egr kouknu a turbo bych měl mít podtlakové.
-
- Test driver
Ten traktor zvuk na nízkých ot. má TDCi když sou vstřiky v horším stavu.
Skus se spojit s někom kdo tu má automat jak se tochove jemu,přesto to není určitě normální.
A stejně se mi to u té převodovky pořád moc nezdá.
Kdys nenašel vubec nikoho tak ti hodím kontakt na kámoše co má to samé jako ty ,ale zatím skus někoho tady z fora.
Skus se spojit s někom kdo tu má automat jak se tochove jemu,přesto to není určitě normální.
A stejně se mi to u té převodovky pořád moc nezdá.
Kdys nenašel vubec nikoho tak ti hodím kontakt na kámoše co má to samé jako ty ,ale zatím skus někoho tady z fora.
- Lukas Spinar
- Nováček
Ok, ten traktor byl jen v nouzáku. Menšího traktora jsem slyšel, když jsem delší dobu jel pod plynem, tak opět při akceleraci. Po ubrání plynu ok. Snad to není těma vstřikama?
-
- Test driver

A možná se to projeví samo ,těžko říct .
- Lukas Spinar
- Nováček
No abych s tím nejezdil rok, nepovyměňoval půl auta a nakonec to bude nějaká banalita nebo na to nikdo nepřijde. Jo, jo, těžko takhle z klávesnice. Je mi to prostě divný. Při akceleraci to fakt divně vibruje, při rychlejší jízdě je z toho traktor, že i okolí kouká co to jede a v nízkých otáčkách ne a ne plynule zrychlit, jakoby ten krouťák zmizel a pomalu se objevoval. To turbo spíná kolem 1800 že? No tak než sepne turbo je to mrtvý. Něco jak 1.6 čistá nafta.