asi mám 2 závady najednou, prosím podívejte se na tento dlouhý popis, díky za trpělivost.

Focus 2010, benzin 1.6 74KW, najeto cca 170 tis.:
- Už několik let mívám problém když je mokro a zima: nastartuju -> chyba motoru omezená rychlost.
- Motor ale běží, nezhasíná. Nechám chvíli blafat, zkusím znovu, v pořádku, kontrolka do druhého dne zhasne.
- Stane se tak 2x do měsíce, ale jen když je deštivé počasí a chladno.
- Načetl jsem chybu přes čínskou krabičku z aliexpresu do mobilu: něco ve smyslu "nelze zjistit polohu škrticí klapky".
- Myslel jsem, že to dělá konektor, vytáhl jsem ho, prostříknul, zdálo se, že pomohlo, časem začalo občas dělat znovu, ale byla to jen malá nepříjemnost.
- Ráno, teplota kolem nuly, všechno mokré, včera pršelo.
- Nastartuju, motor se rozběhne, ale začne kolísat, po chvíli zhasne.
- Dál už chytit nechce: slyším cvakání, všechno se rozsvítí, startér točí. Buď nechytne vůbec, nebo krátce zavrčí a zhasne.
- Když se nechá chvilku "odležet", zase naskočí, ale po chvíli zhasne.
- Nic takového se nikdy předtím nestalo.
- Říkám si: něco s palivem, palivové čerpadlo.
- Připojili na diagnostiku a hodilo jim to tyto chyby:
P2108: Řídící modul hnacího agregátu - chyba sledovače - Trvale.
P2176: Řídící modul hnacího agregátu, řízení elektronické řídící klapky - chyba adaptivní strategie - Trvale.
P2119: Kontrolér polohy elektronické škrtící klapky - chybná funkce škrtící klapky - přerušovaný. - Proto mi vyměnili tu klapku.
- Ze servisu jsem přijel v pořádku. Jen jsem si všiml, že to chvílemi houpe ve volnoběhu a někdy zakolísá při přidávání plynu. Ale nic velkého, kdybych to nesledoval, ani bych si nevšiml.
- Druhá cesta ten den cca 20 km, zcela bez problémů.
Stejné chování: 1. naskočí, ale za chvíli zhasne, dál už nechce nastartovat.
- Myslím, že tím je klapka jako příčina vyloučena.
- Když otočím klíčkem, slyším zezadu zřetelně zavrčení čerpadla.
- Když zkusím otočit několikrát bez nastartování (napumpovat palivo), na chvíli zase chytí a zhasne.
Četl jsem tady, že se časem nějak vyhřejou elektrické kontakty.
Možná teda, že když je vlhko a zima, tak se částečně zkratují, opotí se a čerpadlo nemá tlak?
V servisu jim to uschlo, proto se zdálo, že oprava byla úspěšná.
Co si o tom myslíte?
Díky.