100 let staré téma, ale mě to nedá se nezeptat.
Když měřím množství oleje a vytáhnu měrku (na poprvé, cca po dvou dnech) je úplně suchá !! když jí tam strčím podruhé, ukáže stav.
jinak souhlasím, že se olej, alespon u Duratecu HE, 1.8, musí měřit opravdu na rovině !! jinak měrka ukazuje blbosti. takhle jsem se jednou vyděsil a v neděli, jsem potřeboval nutně jet z 400km domu, kontroluju olej a je na minimu. (žere mi to olej...

cca litr na 1300km

zatím nevím čím to je, takže kontroluji často. Vyškemrám v prvním servisu litr, doleju půl litru, riska je ve 3/4. Dojedu do Prahy a další den kouknu na risku a je to 1/4 nad MAX!! a ted to mám úplně na rovině.
Nevim jestli ten olej nějak odčerpat a nebo spíš vyměnit celej, protože byl naposledy měněnej v roce 2009 někde v německu a od výměny je teď najeto cca 10tisíc., z toho já najezdil 5000km a dolil ..během svého ježdění tak 4 litry.
V servisní knížce je propiskou vyplněno Viskositatsklasse 10w30/10W40, ale na štítku v motoru je poslední výměna castrol 5W30. tak nevím. Objednal jsem ford formula F 5W30 a uvidím jak to bude žrát.
DURATEC HE fakt žere olej. Zkusím tam dát 5W30 ford a pokud bude stále žrát, zkusím 10W40. podle zkušeností taky z ford for, bych tím neměl nic zkazit.