Mám na vás pár konkrétních otázek:
- Jak dlouho trvá proházet komplet motor?
- Musí se při výměně motoru odpojovat klimakompresor (a tedy vypouštět klimatizace)?
- Vyndavá se motor s převodovkou spodem nebo horem?
- Co dělá za studena klepavý "dieslový" zvuk (viz další odstavec)?
- Jaký vliv má na motor, když už jede 40.000 km s posunutými rozvody?
- Jaký vliv má na motor, když někde 2 roky stojí vyndaný z auta (pod střechou)?
Dík moc! Následují upřesňující informace, nečtěte, pokud nechcete

Současná anamnéza:
- oficiálně natočeno 225.000 km, z toho 190.000 km na LPG (nejspíš stočený nebude, určitě ne o víc než 50 kkm)
- žere olej cca 100 ml / 1000 km
- za studena má na benzíňáka děsivý klepavý zvuk -- spíš to zní jak diesel! -- vyklepané písty/válce? Když se ohřeje (cca 5 minut), už to je dle mých uší OK
- zaklepané výfukové ventily (na cca 0.20 mm), hlava už byla "nějak dělaná" po podpálených ventilech předchozím majitelem cca ve 185.000 km
- rozhozené rozvody -- výfuková vačka je bratru o 5 stupnu napred, a to nevím, jak je to srovnané se spodkem
- sjetá spojka (zatím drží, ale zabírá úplně nahoře)
- vyšší spotřeba (cca 8l/100 benzínu na okreskách a/nebo 120 kmh dálnice), vynechávání a zákmity předstihu na benzín za studena -- dost možná má souvislost s rozvodama
teď je tak jako tak potřeba:
- vyměnit spojku (~ 6-7.000 Kc)
- srovnat rozvody a srovant ventilové vůle, tedy zřejmě už nejlíp sundat vačky, povyměňovat podložky, nové rozvody (po 80t km) a asi rovnou s vodní pumpou (nevím, jak je stará) (~ 5.500 Kč + podložky ~ 1.000 Kč)
- vyměnit olej+filtr (v servisu 1.700 Kc)
- geometrie (nesouvisí s motorem, ale s podzimní výměnou předních ramen, 1000 Kč)
celkem tedy cca 15.500 Kč
K dipozici je motor 1.8i (asi EYDC), který má mechanik tak 2 roky na dvoře, za cca 5.000 Kč, dá mi na to záruku, že to poběží (byť na spotřebu oleje záruku nedá :/, kilometry jsou téměř jistě <200.000, ale neznámé).
Rychlá kalkulace s novým motorem, budu rád za upřesnění:
- spojková sada (3.500 Kč)
- sada rozvodů+pumpa (~ 3.500 Kč) -- vůle ventilů na "novém" motoru změřím ještě než se cokoliv začne
- práce: výměna motoru, výměna spojky a rozvodů dole bez auta -- kolik to zabere času?! (~5.000 Kč)
- servis klimatizace (~ 1.000 Kč)
- cena motoru (5.000 Kč)
- nový olej a filtr (1.700 Kč)
- geometrie (1.000 Kč)
- ostatní materiál (~ 500 Kč)
celkem tedy cca 21.000 Kč
Pálky to jsou velké, ale zase LPG mi teď od koupi 15-20.000 Kč ušetřilo, tak to beru jako provoz vozidla, no.
Díly, které jsem našel, že jsou potřeba: http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~bajel3 ... _dily.html